Eszem-iszom a kánikulában

bz • 2012. július 07., szombat •
Még néhány napig biztosan kitart ez az extrém kánikula. Harmincnyolc fokban az emberek többsége elveszti az étvágyát, pedig enni ilyenkor is kell. Mivel pótolhatja az energiát és mivel töltheti fel hatékonyan szervezete vízháztartását? Néhány tipp a túléléshez.

Talán a rossz beidegződés vagy az ösztöneink miatt nyáron kevésbé van étvágya az embereknek. Ha azt mondom „ebéd” akkor sokan több fogásos, komoly és megerőltető evésre gondolnak. Lelki szemeink előtt megjelenik a kirántott karaj vagy a pörkölt, esetleg menzás krumplifőzelék és hasonlók. Ezt pedig a szervezet ösztönösen elutasítja ebben a melegben. Az étvágytalanság valószínűbb oka azonban az, ha valaki még nem ivott eleget.


Ínycsiklandó töltött káposzta… halassza el

Pedig enni lehet, sőt kell is ebben a kánikulában. Ilyenkor ugyanis nem hőtermelésre fordítja energiáit, hanem éppen ellenkezőleg: a túlhevülés elkerülése érdekében dolgozik a teste. Rengeteget izzad, fontos nyomelemeket és ásványi anyagokat veszít. Az sem árt, ha étkezésével segíti az "automatikus test-hűtő" folyamatokat. Ne terhelje magát nehezen emészthető falatokkal, helyettük lédús zöldségeket és gyümölcsöt egyen.

A víz

A lédús fontos jelző, hiszen a legfontosabbat, a vizet pótolhatja ezekkel az ételekkel. A víz tudatos fogyasztása hőségriadók idején egyébként is erősen ajánlott. Fejfájás az első jele a túlzott (néhány százalékos) vízveszteségnek, de ha száj már kezd kiszáradni, akkor sürgősen pótolni kell! Már a kisebb vízhiány is rontja a koncentrációt, türelmetlenné és figyelmetlenné tesz, de az izmok sem képesek jól működni. Napi 2,5 liter folyadékot meg kell innia egy felnőtt embernek még akkor is, ha nem szomjas.


Legalább két és fél liter tiszta víz a napi adag.

Ha unja a víz semleges ízét – ami teljesen érthető – akkor variálhatja: szénsavas vízzel, citromlével, gyümölcsök, vagy zöldségek levével. A cukrot ilyenkor nem érdemes túlzásba vinni, mert attól csak újra és újra szomjas lesz. A citromlé és a szóda együtt kiváló, ha elkészítette, tegye hűtőbe. Ne feledkezzen meg a kiváló folyadék és kalciumforrásról sem: a tej nem csak egészséges, de szomjoltó is.

Amit kerülni érdemes az az alkohol. Nem csak népi hiedelem, hanem tény, hogy melegben jobban üt. Az olcsó részegség közben azonban nem árt résen lenni: a szakemberek nem azért javasolják az alkohol fogyasztás elkerülését, mert sajnálnak a fiataloktól néhány vidám órát; a szesz emésztéséhez vizet használunk, ami a hőségben merő pazarlás. (A cukor mennyiségét ugyanezen okból érdemes minimalizálni.)

A tápanyag

Ha már eleget ivott, lassan érezi majd, hogy ez nem elég. Szervezete jelzi, hogy most már ideje pótolni a kiizzadt sókat és ásványokat. Ilyenkor végre az is éhes lesz, aki hjőségben kevésbé szokott. Egy finom és könnyű saláta vagy egy kiváló leves esetleg valami egyszerűen készített sovány hús- vagy halétel a legjobb megoldás. Ezekkel veheti magához azokat a létfontosságú anyagokat, amelyekre a napi munka során támaszkodik. Ha ezek után jól érzi magát és kevésbé van melege, ne csodálkozzon, így érdemes enni, inni a kánikulában.


Bármilyen zöldség jólesik a kánikulában.

A természet ilyenkor ontja magából a finomabbnál finomabb gyümölcsöket. Akinek nincs saját kertje, az a piacon mindent megkaphat. A gyümölcs azért is szerencsés választás, mert emésztésük nem köti le annyi energiánkat. Már csak ezért is érthetetlen, hogy hurka, kolbász és olajos sült krumpli a strandi menü, miközben árban is olcsóbb lenne egy hatalmas adag gyümölcs és/vagy zöldség.


A természet ajándékai a lédús és finom gyümölcsök.

A kánikula túlélésének záloga tehát, hogy könnyen emészthető ételeket együnk és tudatosan sok vizet igyunk. Törekedjen úgy elfogyasztani a táplálékot, ahogyan az a természetben előfordul: nyersen. Bíztassa magát azzal, hogy az extrém forróság csak néhány napig tart.

Végül még néhány fontos dolog: vegyen fel könnyű lenge szellős ruhát, lehetőleg kerülje a műszálas anyagokat. Ne rohanjon, ne kapkodjon feleslegesen, mert csak megizzad és hamar elfárad. Az utca árnyékos oldalán közlekedjen. Napközben – hacsak nem volt éppen egy valóban frissítő zivatar – tartsa zárva és elsötétítve ablakait otthonában, így amikor a munkából hazaér kellemesebb hőmérséklet várja. A legjobb hajnalban, fél öt és fél hét kötött alaposan szellőztetni, ha ez nem megoldható, este tíz után érdemes kitárni az ablakokat.

közösség

további frisss

lap tetejére