Ünnep: esős volt az augusztus 20. Szombathelyen

Frisss • 2013. augusztus 20., kedd •
Magyarország ma is Szent István államalapító művén nyugszik – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédében. Egyrészről esős, szeles, másrészről lelkes és kitartó ünnepi megemlékezés volt.
Ünnep: esős volt az augusztus 20. Szombathelyen

A Kálváriában szentmisével és az új kenyér megáldásával kezdődött az augusztus 20-i megemlékezés a vasi megyeszékhelyen. Az esernyőket is megtépázó szél, és a hol jobban, hol kevésbé eleredő eső ellenére sokan maradtak a Szent István szobor környékén.

A hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország lobogóját, majd a Weöres Sándor Színház társulatának triója- Jordán Tamás, Szabó Tibor, Balogh János - Szabó Magda Az a szép fényes nap című darabjának két részletét elevenítette fel.

Összetartozást jelent a Kárpát-medence népei és magyarsága számára. Amióta mi letelepedtünk a Kárpát-medencében, mindig azok az időszakok voltak sikeresek a nemzetünk életében, amikor együttműködtünk egymással- adott választ a polgármester ünnepi beszédében arra, mit is jelent számunkra ma ez a nap. Majd így folytatta: „Ma a világ csak és kizárólag az összefogást jutalmazza. Nekünk, magyaroknak is ez a feladatunk. Ahhoz azonban, hogy összefogjunk, a puszta szándék kevés. Ahhoz erősnek is kell lennünk. Az együttműködés azonban nem jön létre magától. Az egységért dolgozni kell. Egymással meg kell egyezni, egymással szót kell érteni, és a közös célért utána közösen kell dolgozni.”

Hangsúlyozta a Dunán levonuló történelmi árvíz alatt soha nem tapasztalt összefogást, hogy nehézségek idején eszünkbe jut, hogy egy közösség tagjai vagyunk.

„Augusztus 20-án minden évben visszatérünk az alapokhoz, emlékezünk arra, hogy összetartozunk, és hogy felelősséget viselünk egymásért és a közösségért.Emlékezünk arra, hogy az állam nem az adóhatóság vagy a kormányhivatal, nem a bíróság vagy a rendőrség. Az állam egy közösség, amely ezer éve küzd tagjai közös boldogulásáért” – húzta alá Puskás Tivadar.

Az ünnepség az Ungaresca Táncegyüttes bemutatójával és koszorúzással zárult.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére