Az angliai munka buktatói - Szombathelyiek Cambridgeben

FE • 2012. december 15., szombat •
Becslések szerint 50-60 ezer magyar dolgozik az Európai Unió országaiban. A leggyakoribb célországok: Ausztria, Anglia és Németország. A külföldön vállalt munkának viszont számtalan buktatói lehetnek. Erről friss tapasztalattal rendelkezik egy szombathelyi pár, akik néhány hónapja vágtak neki Angliának, hogy szerencsét próbáljanak.

 

A jobb élet reményében indult el még szeptemberben a szombathelyi Farkas Tamás és Borsos Gabriella, Angliába – Cambridgebe. Nem a vakvilágba indultak, ismerősök várták őket, munkával. A fiú pizza futárként a lány pedig, ugyan abban a pizzériában, kisegítőként kapott állásajánlatot. Jól hangzott, magyar viszonylatokban viszonylag borsos pénzt kínáltak munkájukért. Elindultak. Fél millió forinttal a zsebükben.

Gabriella és Tamás Londonban

Pedig a problémák már itthon kezdődtek.

- Próbáltunk szállást szerezni, de persze ez Magyarországról nem volt olyan egyszerű. Átmenetileg ismerősöknél laktunk – kezdik el mesélni kálváriájukat a fiatalok.

- Szinte nulla nyelvtudással vágtunk neki a világnak. Amikor elindultunk talán ez volt a legnagyobb félelmünk. Ám, mint kiderült ez volt a legkisebb probléma, amivel meg kellett küzdenünk. Angliában nem munkát találni nehéz, hanem szállást. Egy ház bérleti díja átlagosan 1200 font, mi csupán egy szobát szerettünk volna. Ezek olyan 600-700 font körül vannak. Nagy szerencsénkre találtunk egyet 440 fontért, de heteken keresztül keresgéltünk – mesélik a fiatalok.

Cambridgeben

A szálláskeresgélés közben a munkával is akadt problémája a fiataloknak.

-Amikor kijöttünk, azt gondoltuk egy héten belül el tudunk kezdeni dolgozni. Ám a bürokrácia útvesztőin, bizony mi alaposan eltévedtünk. Ahhoz, hogy valaki elkezdjen Angliában dolgozni bankkártyát kell igényelnie. A bankban egy új szabály miatt, minimum egy hetet várni kell az időpontra. Ezzel még el is lenne az ember, ám a munkához ki kell kérni a - national insurance number-t. Ez egy afféle TB és adókártya. Az ügyintézés nagyon hosszadalmas. Mi két hónappal az igénylés után kaptunk időpontot, majd rá két hétre küldték ki a kártyát. A hivatalba érdemes már a leendő munkáltató által kitöltött és aláírt papírral érkezni. Ezen lényegében az van, hogy alkalmazni fogja a kérelmezőt. És természetesen ez is formanyomtatvány, Nem fogadnak el akármit – sorolják.

Tamás és Gabriella azonban a bankban is kellemetlenségekbe ütközött.

-Ördögi kör, hogy bankkártyát csak akkor igényelhet az ember, ha tud vinni munkáltatói igazolást. Az NI Numberhez pedig mindenképpen kell bejelentett lakcím. Hosszú és bonyolult folyamat, de meg lehet oldani ezeket – ecsetelik.

A történet azonban itt még nem fejeződött be.

-Ahhoz, hogy pizza futárként dolgozni tudjak, vennem kellett egy jobb kormányos autót. Itt nem drágák a kocsik, ám az ember könnyen befürödhet. Én egy látszólag jó állapotú Renault Cliot vettem 410 fontért. Amint elkezdtem dolgozni, hengerfejes lett az autó, úgyhogy vihettem a bontóba. A szerencsém az volt, hogy egy munkatársamtól tudtam venni 500 fontért, részletre egy másik kocsit, így tudok dolgozni – panaszkodik Tamás.

Az autó, ami a bontóban végezte

Ám pizza futárnak lenni nem egy leányálom Cambridgeben.

-Napi 15 órát kell dolgozni. Ez egy nagyon veszélyes munkakör Angliában. Van olyan munkatársam, akit megvertek, mástól késsel vették el a pizzát – vázolja fel a fiú.

A sok megpróbáltatás azonban nem vette el a fiatalok kedvét a külföldi munkától.

-Most igyekszünk összeszedni magunkat. Nehéz lesz a dolog, de legalább már tudunk dolgozni. Sajnos a tartalékainkból kifogytunk, így karácsonyra nem tudunk haza menni. Meg amúgy is dolgozunk már 27.-én. A lényeg, hogy összeszedjünk egy kis pénzt, és ha nem szokjuk meg ezt az életet, akkor tovább állunk és elindulunk Németország felé. Hátha ott nagyobb szerencsénk lesz – mondják.

Egy jó tanácsot azonban megosztanak még búcsúzóul: Kellő kitartás, lelkierő, rengeteg támogatás a családtól és minimum másfél millió forint – ez kell az angliai munkavállaláshoz. 

közösség

további frisss

lap tetejére