A világ legdrágább ételei

FB • 2012. október 09., kedd •
Vajon mennyit adnánk ki azért, hogy jól lakjunk, mennyibe kerül a legdrágább étel? Egy egyszerű szendvics vagy akár egy pizza is kerülhet több ezer dollárba (több millió forintba). Ezeket az ételeket gyűjtöttük össze itt a Frisss.hu-n
A világ legdrágább ételei

 

5. Ezer dolláros omlett

Az elképesztően drága homár frittatát a manhattani Le Parker Meridien Hotel Norma éttermében lehet megkóstolni. Tele van pakolva homárral és kaviárral. 650 dollár értékben van az amerikai sturgeon kaviár az omlett tetején, 350 dollárba pedig a fennmaradó rész kerül: egy egész homár, tojás, tejszín és snidling. A tengeri villás reggelit platina étkészlettel fogyaszthatjuk el, amelyet néhány édes drágakő is díszít, emelve a reggel hangulatát. Évente körülbelül 12 ember rendeli meg az exkluzív omlettet.

4.  Club szendvics - 2000 dollárért

A szendvics elérheti a 2000 dolláros árat is. Ebben a három emeletes szendvicsben karöltve és egymást támogatva megjelenik a legfinomabb csirke hús és sonka, a keményre főzött fürjtojás és a fehér szarvasgomba teszi fel a koronát a szendvics tetejére. A húst a híres fekete lábú Bress-i csirke szolgáltatja. Ez egészen régi múltra visszatekintő fajta, amit csak és kizárólag kukoricán neveltek.  A második rétegben megtaláljuk a méltán híres Iberico sonkát, ami hűen követi a divatban a csirkét, mert a spanyol malacnak is fekete a lába. A sonka arról híres, hogy két és fél éven keresztül szárítják és csak aztán használják különféle ételekhez, vagy akár magában fogyasztva. A sonkát követi a túl komoly történettel nem rendelkező keményre főzött fürjtojás. Az utolsó réteg határozza meg az ízét és nem utolsó sorban a szendvics árát, ez pedig a fehér szarvasgomba forgács ami a legdrágább a világon. Csak a szarvasgomba ára 40 dollár, ami valljuk be nem kevés. Utolsó finomításokkal teszik tökéletessé a szendvicset. Olasz szárított paradicsommal, ínyenc.

3. Pizza Royale 007 - ehető aranyporral

Domenico Crolla szakács közel 4 ezer dolláros finomságát James Bond figurája ihlette meg a világ legdrágább pizzájának elkészítésekor. A 30 centiméter átmérőjű tésztára többek között olyan feltéteket álmodott meg a sztárséf, mint a luxuspezsgőben áztatott kaviár, skót füstölt lazac és a legdrágább konyakban marinált homár. Azonban mégsem ezektől vált híressé az alkotás: Domenico ugyanis 24 karátos, ehető aranyporral szórta be a tehetős tészta-függők álmát.

2. Cristal pezsgős hagymával tálalt Hamburger

Las Vegasban a Mandalay Bay kaszinó Fleur éttermében fogyaszthatjuk el, Hubert Keller séf kreációját, a Fleur Burgert, 5 ezer dollárért. Wagyu marha a hús, majd fehér szarvasgomba és Pata Negra sonka (a legnemesebb spanyol sonka, legalább 100 dollár egy kiló) szeletek következnek, valamint Cristal pezsgővel (kb. 200 dollár egy üveg) készült, tempura tésztában kisütött hagymaszálak. Mindezt a világ legdrágább modenai balzsamecetével, organikus fehérbor és mogyoróhagyma keverékével dúsított majonézzel, valamint rózsaszín himalájai kősóval ízesítik. Az egészet iráni sáfránnyal és fehér szarvasgombával meghintett zsemlében tálalják.

1. Almas kaviár

A világ legdrágább kaviárja és étele. Nem véletlen, hiszen egy ősi hal fajtából nyerik a Beluga Sturgeon-ból, ami a Kaszpi-tengerben élő őshonos fajta. Ez a kaviár nem a megszokott vörös vagy fekete színben pompázik, hanem egyszerűen fehér. A színét a hal kora határozza meg, ahogy öregszik a hal egyre világosodik az ikrája, és egyre mélyebb, teltebb íze lesz. Az Almas kaviár Iránból származik, ezért nagyon ritka és ezzel egyenesen arányosan nagyon drága étek. Az egyetlen ismert hely, ahol elviekben olcsóbban juthatunk hozzá az a Caviar House & Prunier Londonban a Picadilly-n, ahol 1 kg Almas kaviárhoz 25 ezer dollárért juthatunk hozzá, természetesen 24 karátos arany dobozban szervírozva. Ez a fajta kaviár általában borsó méretű és színe szerint osztályozzák. Létezik a "O" besorolás ez a legsötétebb, de mégis fehér szín, ezt követi a "OO" közepes tónust takar és végül a "OOO" a legvilágosabb és egyben legdrágább fajta. Az eltarthatósága nagyon rövid idejű ,ezért ha van rá mód akkor gyorsan fogyasszuk el.

közösség

további frisss

lap tetejére