A semmivel sem pótolható vér

bz • 2011. november 22., kedd •
A Vas Megyei Rendőrkapitányság kapja idén a véradóbarát munkahely címet. November 27-én tartják a véradók napját, de a vasi ünnepséget már ma délután megrendezik a szombathelyi Városházán. A vérhasználat nagyjából száz éve szerves része a gyógyításnak, ezért is fontos, hogy rendszeresen szervezzenek véradásokat.
A semmivel sem pótolható vér

Ebben az évben nyolcvan véradónak adnak kitüntetést áldozatkészségük elismeréseként, de díjazzák a legjobb véradás szervezőket is - mondta a Frisss.hu-nak Kenedli Csilla, a Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének igazgatója. A mai ünnepségen Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszönti az egybegyűlteket.

Csak a következő hét napban 12 alkalommal lesz véradás Vas megyében. Véradást szerveznek a rendőrök, a vámosok, a bevásárlóközpontok, a polgármesteri hivatalok, a bringások és még sokan mások. Nem csoda, hogy ilyen gyakran kérnek segítséget az emberektől: a 20. század eleje óta a vér a gyógyítás nélkülözhetetlen kellékévé vált.

A vér olyan folyékony szerv, amely előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges. Mivel a vér semmivel sem pótolható, a véradás nélkülözhetetlen a rászorulók gyógyításában, az életmentés során. Nem beszélve a véradó felfrissüléséről, a véradás után tapasztalható feldobott, egészségtől, erőtől duzzadó állapotról. Ha teheti, adjon vért rendszeresen.


(forrás: www.veradas.hu)

Amióta az orvostudomány képes meghatározni a különböző vércsoportokat, a nagyobb műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik a donorként leadott vörös folyadék. A vér csupán alig több mint egy hónapig tárolható, így az is érthető, hogy miért kell újra és újra szinte napi rendszerességgel önkéntes adakozást szervezni.

Szinte bárki adhat vért, ha egészséges, és elmúlt 18, de még nincs 65 éves. Aki 50 kilónál könnyebb, hiába lenne áldozatkész, nem adhat. Ugyancsak kizáró ok, ha várandós, vagy szoptat az anya.  Két véradás közt pedig legalább 8 hétnek kell eltelnie.

A véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése, és fizikális vizsgálata után. A művelet előtt mindenképpen szólni kell, ha valaki rosszul szokott lenni a vérvételkor. A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát, illetve vérlemezkét is adni.


(forrás: www.jelesnapok.hu)

A vér a levételt követően egy steril zsákba kerül, amely erre a célra készült speciális anyagból, az egyszer használatos hozzá csatlakozó tűvel. A zsákban alvadást gátló és  sejttápláló oldat van. Egy szokásos véradás kivizsgálással, adatfelvétellel együtt kb. 40 percig tart, amiből maga a vér levétele 5-6 perc.

Vas megyében több, mint harminc ezer véradót tartanak nyilván, de csak körülbelül egyharmaduk ad rendszeresen vért. Nekik és a szervezett véradóakcióknak köszönhetően jelenleg nincs vérhiány.

közösség

további frisss

lap tetejére