A legtutibb spórolási trükkök

FE • 2012. július 08., vasárnap •
Minden garast meg kell fogni. Állították nagyanyáink – és milyen igazuk van. Talán elmondhatjuk, hogy kétféle típusú ember van. Aki művészi módon még a legkisebb összegből is félre tud tenni, és aki bizony akármennyit is keres, mindig bajban van a hónap végén. A frisss.hu összegyűjtötte a legtutibb spórolási tippeket. Érdemes megfogadni a jó tanácsokat.

 

Csórónak lenni, nem menő. Vannak azonban élethelyzetek, amikor valahogy úgy hozza a sors, hogy bizony kevesebből kell gazdálkodnunk. A spórolás azonban egy életstílus, van akik ösztönösen tudják hogyan húzzák meg a nadrágszíjat, másoknak tanulniuk kell.

Blokkot gyűjteni? Minek?

A Szombathelyen élő 26 éves Fanni bizony művésze a spórolásnak. Otthoni példák segítségével és némi tapasztalattal sajátította el a spórolás művészetét. Mint mondja egy nagyon egyszerű technikát alkalmazva tud spórolni. Korábban elkezdte gyűjteni a blokkokat. Tette ezt vagy fél évig. Majd amikor is úgy döntött átnézi a papírhalmazt és szelektál. Mi az amire mindenképpen szüksége van és melyek azok, amik nélkülözhetőek az életében. Így akár havi tízezer forintot is meg tud spórolni. Jó ötlet egyébként havi bevétel-kiadás nyilvántartást vezetni. Egy hónapos próba után azonnal látni fogjuk, mire adjuk ki arányaiban a legtöbb pénzt, hol lehet spórolni. Fanni szerint egyébként érdemes hónap elején meghatároznunk, hogy mennyit akarunk félretenni. Ha például 10 ezret akarunk félretenni, tekintsünk arra a pénzre úgy, mintha nem is lenne és a többiből gazdálkodjunk.

Kötni, kötni, lekötni

Érdemes bankban konkrét lekötést csinálni - midig vannak akciók- mondja Fanni. Nemrég például a lány lakástakarékot nyitott és ilyenkor alapból levonják a számlájáról a havi összeget. Figyeljük a bankok lekötési akcióit, vannak 3 hónapos takarékbetétek, lekötések, a kisebb összegeket is le lehet kötni és mégis kamatozik.

Főzni, fagyasztani

Mint azt fiatal lány állítja, bár macerás, ő minden nap főz bár csak egyedül van. Tévhit, hogy az, aki egyedülálló annak nem érdemes fakanalat ragadnia. Ha nagyobb adagot főzünk érdemes lefagyasztani és eltenni. A megmaradt kenyeret is le lehet fagyasztani, majd elővenni és megsütni. A hús viszonylag drága, próbáljunk meg ritkábban húsos ételeket készíteni, helyette inkább zöldséges, vagy egyéb húsmentes ételeket főzzünk. Fanni azt mondja az idényzöldségek mindig olcsóbbak a zöldségesnél, és hazai bio termést is ki lehet fogni, és hogy mennyire jó egy kis konyhakert, arról ugye ne is beszéljünk. Fanni még a megbuggyant tejet is felhasználja, kiteszi egy bögrébe, hogy megaludjon. A megaludt kefirből pedig könnyen túrót lehet csinálni. Az étolajat nem érdemes kidobni egyszeri használat után, szűrjük le, rakjuk egy befőttesüvegbe, és még fel tudjuk használni.

Keresd az akciót!

Fanni azt mondja, nincs olyan hogy erre meg arra szükségünk van. Keressük az akciót. Bizonyos dolgokat mint mondjuk egy felső vagy nadrág, amiből már vagy száz darab van a szekrényben akkor vegyünk ha akciósan látunk.

Csináld magad!

Vannak dolgok, amik ugyan drágák, de ha van egy kis kézügyességünk akkor akár magunk is elkészíthetjük. Fanni például ezer forintból varrt meg két dizájn párnát. Darabja több ezer forint lett volna a boltban. De saját készítésű testradírt is használ. A megmaradt kávézaccot nem kel kidobni mert egy kis étolajjal vagy olivával összekeverve fürdéskor a legjobb narancsbőrre és remek testradír is. De a virágoknak is jót tesz.

Bevásárlás tudatosan

Két dolgot mindenképpen fogadjunk meg mikor boltba megyünk. Először is ne vásároljunk élelmiszerboltban éhesen és mindenképpen vigyünk magunkkal listát. Ha nem viszünk magunkkal bevásárlólistát sokkal többet fogunk vásárolni, mint amennyire valójában szükségünk van. Természetesen érdemesebb nem naponta, hanem több napra egyszerre vásárolni. És keressük az akciókat. Fanni állítása szerint folyamatosan bújja az akciós katalógusokat, s mindig csak akciós dolgokat vesz meg. Nagyon jónak tarja a pontgyűjtő kártyákat. Mint mondja minden boltba van ilyen pontgyűjtő kártyája. Ezekkel kedvezményekhez juthat, és hát ugye sok kicsi sokra is megy.

Mosó Masa mosodája

Kerüljük a túl hosszú és magas hőfokú programokat, az előmosást és félig üres mosógépet. Hosszú programok helyett áztassuk be a ruhát mosás előtt, használjunk folttisztítót. A mosószeren is spórolhatunk, használjunk kevesebbet. Ami a mosogatást illeti a mosogatógép sok munkától szabadít meg minket, de ügyeljünk arra, hogyan és hányszor használjuk. Ráadásul ha kézzel mosogatunk, még kalóriát is égetünk. A zuhanyzási időt is nyugodtan lehet redukálni, hajmosás alatt pedig a vizet elzárni. Vonatkozik ez a fogmosásra, borotválkozásra is, nem kell folyóvíz mellett végezni. A csapokat általában nem szükséges teljesen megnyitni sem. Az esővizet használjunk fel a kert, virágok, gyep öntözésére. Fanni tuti tippje: Ha például forró vízben fürdünk, ne engedjük le a vizet, utána mossunk fel azzal.

Kell egy kis áramszünet

Fanni éjjel szinte mindent áramtalanít, kivéve a konyhában, így a hűtőt, sütő nem, de a tv készenléti állapota is sokat nyom a latban, ezért érdemes azt is kikapcsolja.  

közösség

további frisss

lap tetejére