A legjobb süti receptek Marton Zsolttól - karácsonyra is

Frisss • 2013. december 04., szerda •
Mint arról már korábban beszámoltunk Marton Zsolt Szombathely alpolgármestere elindította az Egyél jót – közösséget a facebookon, s már csaknem 3000-en likeolták oldalát. Az alpolgármester élményeket, ízeket oszt meg, és nagyon jó süti recepteket is. Szemezgettünk, és lenyúltuk a legjobbakat.
A legjobb süti receptek Marton Zsolttól - karácsonyra is

1, Ferrero Rocher torta

Nem könnyű desszert. Olyannyira, hogy egy pohár tejet inni is kellett mellé – írta Marton Zsolt facebook oldalán. A tésztát úgy találtam a neten, kissé tompítottam a hozzávaló édesítők mennyiségét:

10 dkg kristálycukor
20 dkg darált mogyoró
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
15 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor

Liszt nélkül készül. A vajat habosra kevertem a cukrokkal, egyenként hozzááadtam a tojásokat, s habverővel simára dolgoztam. A mogyorót összekevertem a sütőporral, majd összekevertem a vajas mixszel. Légkeveréses sütőmben 160 fokon pontosan fél órát sütöttem, majd a formában kihűtöttem.

A töltelék így készült:

10 db Ferrero Rocher golyó
fél kg mascarpone
1 kisebb üveg nutella (400 gramm)
kevés porcukor
3-4 db lapzselatin

A mascarponét a porcukorral felvertem, majd hozzákevertem a nutellát, ebben pedig elkevertem a darált csokigolyógat. 3 db lapzselatinnal javítottam az állagát, de érzésem szerint elbírt volna még egyet.

Éjszakára a hűtőbe tettem, majd ma reggel csokidarával, és kakaóporral feldíszítettem, a torta oldalát pedig a maradék darált mogyoróval meghintettem.

Nagyon finom lett, de csak óvatosan a szeletekkel

 

2, Bejgli (dióval, meggyel)

Íme a tészta:

1 kg liszt

40-45 dkg margarin

10 dkg porcukor

0,5 dkg só

3 dkg élesztő

2-3 db tojássárgája

25 dkg tej (így egyszerűbb, ha már elöl a mérleg)

A fenti arányokkal nagyot tényleg nem hibázhatunk. Összegyúrjuk a tésztát, s pihentetjük kb. negyed órát hűvösön. Az élesztőt elkeverhetjük a hideg tejben, de a tésztába is morzsolhatjuk.

Kimérjük. Egy bejglihez 30 dekányi tésztát cipózunk ki, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Beletöltünk 20-25 dkg felfőzött dió-, vagy máktölteléket. (Meggyel, rumos mazsolával, Amarettoban áztatott aszalt gyümölcsökkel vadíthatjuk.) Ne töltsük túl. A két oldalsó szélét felhajtjuk, (oda nem is teszünk tölteléket) majd jó szorosan feltekerjük. Megkeressük a tekercs alját, amit hüvelykujjunkkal a tésztára nyomkodunk úgy, hogy az elvékonyodjon. Így nem deformálódik kelesztéskor, lesz "alja". Szabályos henger formája lesz, amitől nem ijedünk meg, hiszen az élesztő tudja, hogy milyen a bejgliforma. Kialakul a végére.

Tojássárgájával lekenjük gondosan, egyenletesen, majd olajozott sütőlapon (vagy a sütő alján) a hűtőben (!) hagyjuk megszáradni rajta (20 perc kb). Ezután kivesszük, lekenjük tojásfehérjével, s szobahőmérsékleten kelesztjük addig, míg az ujjnyomunk bent nem marad a tésztában. Koppanásig (tepsiig) megböködjük. 160 fokon készre sütjük. Ha sikerült, a hőingadozásoktól, s a megszáradt, majd megrepedt tojásmáz miatt szép márványos lesz. Ha megreped (főleg a mákos), semmi pánik! Miután megsült, összenyomkodjuk a repedés mentén, s kihűléskor alig látszik a kelesztési hiba.

Biztonság kedvéért Karácsony előtt egy próbát tegyünk, hogy visszajöjjön a bejgli-rutin. Nem elkeseredni, ha nem tökéletes. Előbb-utóbb az lesz.

3, Karamellás gesztenyetorta - amit sütni sem kell


A süti alapja: 
30 dkg darált keksz
15-20 dkg puha Rama
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál porcukor
Ezeket összemorzsoljuk, kevés vízzel, ha nem áll össze, és a tortaformába nyomkodjuk. Mélyhűtőben kifagyasztjuk. Utána hűtőbe vele.


A krém:
15 dkg cukrot karamellizálunk, majd amennyi vizet felvesz (kb. 2 dl), azzal sűrű sziruppá főzzük. Kb 40 dkg mascarponét összekeverünk a sziruppal, amit géppel felverünk. Szerintem felvesz két gesztenyemasszát is, és akkor jóval magasabb lesz a süti, mint az enyém lett. Mert úgy kiadósabb, s gusztább is. Egy-két lapzselatin biztosabbá teszi a krémünket. Rákenjük a kifagyasztott kekszes alapra, majd be a hűtőbe.
A máz:
1,5 dl forró tejszínben egy-másfél tábla (10-15 dkg) étcsokit felolvasztunk. Nem forraljuk, olvasztjuk csak. Belekeverünk 3-4 dkg margarint. Ha elég sűrű, akkor megdermed. Ha nem, nehogy ráöntsük a tortára, inkább csokival sűrítsük. Ha túl jó minőségű csokival dolgozunk, nagyon keserű lesz, ezért kevés porcukrot elbír. A tortát bevonjuk a mázzal, s cseresznyével, meggyel díszitjük.
Egyél jót! Ez tényleg az.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére