4 tipp az allergia elviseléséhez: Vas megyében is magas egyes allergén fák pollenje

Frisss • 2013. április 20., szombat •
Az országban magas a pollenterhelés, egyes allergén fák virágporából már nagyon magas koncentrációt is mértek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán. Vas megyében elsőssorban a tiszafafélék virágpora okoz tüneteket az arra érzékenyeknél. A frisss.hu összegyűjtött néhány tippet, hogy könnyebben viselje az allergiás tüneteket.
4 tipp az allergia elviseléséhez: Vas megyében is magas egyes allergén fák pollenje

Fotó: sikerado.hu

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint a ciprus- és tiszafafélék, illetve a nyír, a nyár és a kőris virágporát mindenütt legalább közepes koncentrációban regisztrálták. A kőris pollenkoncentrációja Miskolcon a nagyon magas szintet is elérte. Felerősödött a gyertyán pollenszórása is, Pécsett közepes, Zalaegerszegen már magas koncentrációt is mértek.

Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták az éger, a mogyoró és a juhar pollenjét, de alacsony koncentrációban a tölgy, a fűz és a szil virágpora is megjelent a pollencsapdákban – írta az ÁNTSZ.

Vas megyében elsőssorban a tiszafafélék virágpora okoz tüneteket az arra érzékenyeknél – mondta el kérdésünkre dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

Tippek, hogy könnyebben átvészelje az allergia szezont:

1, Tartsa a nyílászárókat bezárva

Ilyenkor ne tárja ki ablakát hosszabb időre, mert nemcsak a friss levegőt, hanem a pollent is beengedi. Ha mégis szellőztetni kíván lehetőleg gyorsan és röviden tegye. Hosszabb szellőztetést csak esős napokra tartogasson, amikor a pollenszám alacsony, vagy időzítse hajnalra.

2, Teregetés a lakásban

Az allergiaszezon kezdetével a pollenek könnyen beleragadnak a textíliába, és a lakásba behordva, vagy épp az ágyneműre húzva nagy bajt okozhatnak. Aki szénanáthás tüneteket tapasztal magán, csak beltéri ruhaszárítást válasszon.

3, A kerti munka TILOS!

Fűnyírást ne végezzen, sőt a közelébe se menjen. Amennyiben mindenképp Ön az egyetlen, akire a fűnyírás feladata vár, viseljen maszkot, teljes testet fedő ruházatot, és fűnyírás után azonnal vesse le, zacskóban különítse el, vagy inkább rögvest mossa ki. Majd Ön is vegyen zuhanyt, és a haját is mossa meg.

4, Szem- és orrcseppekkel erősíthet

Szemcseppekkel és orröblítővel egészítheti ki a szénanátha elleni készletét. Kenje be az orr környékét vazelinnel, hogy az orrjáratok helyett még az orron kívül csapdába essenek a pollenek. Szabaduljon meg lefekvés előtt az Önre gyűlt pollenektől: napi zuhany és hajmosás ajánlott végig az allergiaszezonban.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére