3x5 dolog, ami okostelefonokkal kapcsolatos

HÁ • 2012. április 23., hétfő •
Utcáinkon gombamód szaporodnak az okostelefonon pötyögő, és az eszközt már szinte nem is telefonálásra használó járókelők. A Frisss.hu ezért összegyűjtött háromszor öt tudnivalót ezekkel a masinákkal kapcsolatban. Kiderül, hogy mire nem lesz szüksége, ha egy okostelefon van a birtokában, de öt-öt érvet is talál a két legelterjedtebb „mobil-lélek” mellett.
3x5 dolog, ami okostelefonokkal kapcsolatos

(Fotó: techieapps.com)

5 dolog, amit nem veszünk, ha menő okostelefonunk van

1. MP3-lejátszó: A mobilok elterjedése, de főleg az iPhone 2007-es megjelenése pecsételte meg ezen eszközök sorsát, ugyanis az okostelefonok jóval kényelmesebb kezelést és jobb hangminőséget képesek produkálni. Sajnos azonban egyre többen otthon hagyják a fül- vagy fejhallgatójukat és a legidegesítőbb dolgot művelik, amit szintén nem lehetett egy MP3-lejátszón: kihangosítják.

2. Olcsó fényképezőgép: Kicsi a kereslet manapság az amatőröknek szánt fényképezőgépek iránt, mivel a legtöbb telefon már lényegében hozza azt a minőséget, ami egy pár tízezer forintos eszköztől elvárható. Ami pedig még vonzóbbá teszi a telefonos fényképezést, az az akár valós időben történő online megosztás, hiszen nem kell megvárni, míg hazaérünk, és az elveszett adatkábel megtalálása után lassan feltöltjük a fényképezőgéppel készített képeinket a kedvenc közösségi oldalainkra.

3. Hordozható videólejátszók: Az okostelefonok szinte egy szempillantás alatt eltaposták ezeket a készülékeket is. Egy négyhüvelykes megjelenítőn már élvezhető a képminőség, arról nem is beszélve, hogy bárhol, bármikor elővehetjük a zsebünkből, a régebbi, nagyobb lejátszókkal ellentétben.

4. Térképek: A hagyományos, papírra nyomtatott térképek voltak az okostelefonok hódító hadjáratának első áldozatai. Elég, ha csak a gyors keresésre, a kis méretre vagy az egyszerű navigációra gondolunk, amely a nyomtatott térképek esetében rémisztően hosszú ideig is eltarthatott… ráadásul nem frissültek.

5. Kézi konzolok: Bár a fejlettebb konzoloknak van jövőjük, mint a mostanában megjelent Nintendo 3DS-nek, de az okostelefonok nagyon nagy szeletet haraptak ki ebből a piacból is, mivel az erős hardvernek és a komoly operációs rendszereknek köszönhetően nagyon egyszerűen lehet rájuk látványos alkotásokat készíteni.

5 dolog, amiben az Android jobb, mint az iPhone OS

1. Többféle van belőle: Az iPhone-rajongónak is nehéz vitatkoznia ezzel a ténnyel, és azt megérthetik, hogy nem tetszhet mindenkinek az almás teló külalakja. Az iPhone egy készülék két színben, viszont olyan Androidos telefont választunk, amilyet csak akarunk. Lehet női, billentyűzetes, elforgatható, elcsúsztatható, és így tovább.

2. Két dolgot is csinálhat egyszerre: Egyszerű megfogalmazás az alkalmazások párhuzamos futtatására, de igaz: az iPhone egy időben csak egy alkalmazást képes futtatni, bár a frissebb iPhone OS verziók már engedélyezik a zenehallgatás közbeni más tevékenységet is. Az Apple-rajongók leggyakoribb ellenérve, hogy „de hát te is csak egy dolgot csinálsz egyszerre, nem?” Az Android-rajongók erre azt válaszolják, hogy: „naná, de azért tudok egyszerre rágózni és szellenteni…”

3. Mindent a képernyőn tart: Az egyik legjobb és legkényelmesebb funkció az Androidos telefonokban, a Widgetek használata. Míg az iPhone esetében tallóznunk kell az előre beépített vagy utólag letöltött apróságok között, az Android widgeteket oda pakoljuk, ahová csak akarjuk. Például ha az iPhone esetében letöltünk egy időjárás-alkalmazást, akkor azt ki kell keresnünk a listából, majd el kell indítanunk, ha kíváncsiak vagyunk milyen idő lesz; viszont az Android esetében csak „kitesszük” a Widgetet felületre, és mindig látjuk az információkat. Ráadásul ezt egyszerre több alkalmazással is megtehetjük.

4. Az alkalmazások jobban fejlődnek: Az Apple úgy heti 10 ezer új alkalmazást utasít el, mert „már van hasonló”, vagy azért mert van benne egy félmeztelen hölgy, stb. A fejlesztők éppen ezért nem is igazán szeretik az AppStore-t. Az Android esetében azonban „nyílt piac” stratégiát követ a Google, nem igazán cenzúráznak, és szinte azonnal „átmegy” minden új fejlesztés. Ebből adódóan, az Androidos alkalmazások közül valóban azt töltik le a legtöbben, amelyik a legjobb, és ezért a fejlesztők versenyeznek egymással, ami jót tesz a fejlődésnek. Ezzel szemben az AppStore-ban előfordulhat, hogy hiába lenne jobb, újabb alkalmazás, az Apple elutasítja, mondván „ilyen már van”.

5. Olcsóbb: Ez az egyetlen pont, amivel igen nehéz vitatkozni az iPhone-tulajoknak: az Android alapú telefonok olcsóbbak.

5 dolog, amiben az iPhone OS jobb, mint az Android

1. Gyorsabb felület: Az Androidos telefonok felhasználói felülete sokszor szaggat, még a legújabb verzióknál is. Az Android nem ad elsőbbséget a létező és az új folyamatoknak. Az iOS viszont priorizálja a feladatokat vagy app-okat, ha a felhasználó egy újat indít el. Mindig azt szolgálja ki előbb a hardver, amivel a felhasználó épp dolgozik, nem a háttérben futót. Így sokkal fürgébb az Androidnál.

2. Jobb szoftverfrissítések: Az Apple szoftverfrissítései éveken át kompatibilisek az eszközökkel, így kisebb az esélye, hogy elavul. Viszont az Androidos telefonoknál jóval ritkább, hogy rendszeres frissítéseket kapjanak. Ennek az az oka, hogy a szoftvert és a hardvert más-más cég fejleszti. Az ingyenes szoftverfrissítésekből pedig nem profitálnak a hardveres gyártók.

3. Könnyebben kapsz segítséget: Mint egy iPhone tulaj, bízhatsz az Apple-ben, ha bármiféle hardveres vagy szoftveres problémában segítségre lenne szükséged. Az Android telefonoknál a hardvergyártók, és a szolgáltatók nehezen tudnak segíteni, ha szoftveres a problémád.

4. Ellenőrzöttebbek az alkalmazások. AppStore-ban a programok többsége pénzbe kerül ugyan, viszont sokkal hatékonyabban használhatók, és ellenőrzöttebbek. 200-300 Ft-nyi összegért a fejlesztők jobban odafigyelnek a használhatóságra. Ezzel szemben az Androidos alkalmazások sokszor olyan információkhoz is hozzáférhetnek, amihez alapvetően semmi közük sem lenne, és ezt általában elég későn fedezik fel.

5. Baromi menő: Jelenleg ez a legdivatosabb kütyü, ami szinte státusszimbólummá vált az egész világon.

közösség

további frisss

lap tetejére