Zsinórban negyedszer is bajnok a Falco

nemzetisport.hu • 2023. május 29., hétfő •
A gárda 84–68-ra verte az Arena Savariában a trónkövetelő Arconic-Alba Fehérvárt a finálé ötödik felvonásán, így továbbra sem talál legyőzőre idehaza.
Zsinórban negyedszer is bajnok a Falco

Nem volt ismeretlen az érzés a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelynek, hogy ötödik mérkőzésen kellett megszereznie a bajnoki trófeát. 2021-ben a Szolnoki Olajbányász otthonában, tavaly otthon az Egis Körmend ellen nyerte meg a mindent eldöntő találkozót, ezúttal ismét az Arena Savariában az Arconic-Alba Fehérvár volt az ellenfél - írta a nemzetisport.hu.

A hangulat egyértelműen ezen az összecsapáson volt a legjobb, már a kezdés előtt fél órával többször robbant a hazai tábor, és a vendégek drukkerei is megtöltötték a szektorukat. Ellátogatott a vasi megyeszékhelyre Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, felesége, a korábbi háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kovács Katalin, és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Báder Márton – no meg a Falcóval korábban sikert sikerre halmozó magyar válogatott bedobó, Benke Szilárd.

A házigazda térdsérüléssel bajlódó szerb irányítója, a negyedik mérkőzést kihagyó Sztefan Pot a kezdőcsapatban kapott helyet. Színvonalas játékkal vágtak bele az ütközetbe a felek, kellő mennyiségben estek a kosarak, de a harc sem maradt el. Perl Zoltán csodacsere volt, ahogy beállt, duplát szerzett, aztán Somogyi Ádám rontott ziccert a túloldalon (12–11). Közben a Körmend megszerezte a bronzérmet (az NKA Pécs meg feljutott, ha már itt tartunk), de ez most a legkevésbé sem érdekelte a sárga-feketék fanatikusait, hiszen Raymond Cowels távolija után már négypontos hazai előnyt regisztrálhattunk.

Perl elképesztő gyorsasággal fejezte be a ziccerét, miután szabálytalankodtak vele szemben, aztán bedobta a bónuszbüntetőt is – ezek a percek egyértelműen a Falco fölényét hozták.

A címvédő a záró felvonás első negyedében produkálta eddigi legjobb játékát, ami nem ígért sok jót az Albának, ahogyan a 30–18-as eredmény sem.

A folytatásban rendezte a sorokat a látogató, éppen ezért volt fájó Kovács Benedek mértani pontosságú és jó ütemű triplája, majd Keller Ákos zsákolása. Hamarosan Perl kitekert helyzetből is betalált, miközben ismét szabálytalanul próbálták megállítani őt. Visszaverte a Falco az Alba felzárkózási kísérletét, 51–36-os, tetemes előnnyel mehetett a nagyszünetre.

A tendencia nem változott a térfélcserét követően sem, a harmadik negyed derekán 60–42-es vezetésnek örülhetett a publikum, s innen már emberfeletti teljesítményre volt, illetve lett volna szükség Alejandro Zubillaga tanítványaitól.

Maradt azért izgalom: a 27. percben Pot sportszerűtlen hibát kapott Somogyi megállításáért, a játékvezetők gyors videózás után „sima” személyi hibára változtatták az ítéletüket. Ettől függetlenül megtorpant kissé a vasi alakulat, Isaiah Philmore büntetőivel benézett tíz pont alá a trónkövetelő, amely legutóbb 2017-ben nyert bajnoki címet, éppen a Falcóval szemben. Perl kettő plusz egyes játékával pillanatok alatt visszaállt a markáns különbség, 69–55-öt mutatott az eredményjelző.

Tíz perce maradt a csodára Vojvoda Dávidnak és társainak, de nem történt semmi mágikus,

a kiélezett mérkőzésekben nagyobb rutinnal rendelkező Falco sikeresen menedzselte az előnyét, s 2019, 2021 és 2022 után 2023-ban is megnyerte a honi élvonal küzdelmeit

– 2020-ban nem tudta, a koronavírus-járvány miatt törölték az idényt. Milos Konakov a Magyar Kupát is behúzta együttesével, a szerb-magyar szakember a szlovén Gasper Okorn méltó örököse a vezetőedzői pozícióban.

A fájdalmai ellenére parkettre lépő, így hőssé avanzsáló Pot kipontozódott a végén, a közönség a nevét skandálta, Konakov puszit nyomott az arcára – stílusosan fejezte be az összecsapást. Perl feldobta a labdát az égbe, a végeredmény 84–68, meggyőző különbség, ahogyan meggyőző is volt a Falco ezen a vasárnap estén. Ugráltak, ünnepeltek a szombathelyiek, Konakov mester megölelte a kisfiát, előkerültek a bajnoki baseballsapkák, mindenki tombolt – folytatása következik ősszel!

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ 5. MÉRKŐZÉS
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Arconic-Alba Fehérvár 84–68
(30–18, 21–18, 18–19, 15–13)
Szombathely, 3070 néző, V: Cziffra Cs., Földházi T., Banczúr T.
SZOMBATHELY: Pot 3/3, COWELS 22/12, Kovács B. 8/6, TIBY 11/3, KELLER 6. Csere: Sövegjártó 4, PERL 21, Barac 9, Krivacsevics. Edző: Milos Konakov
FEHÉRVÁR: Pongó 7, SOMOGYI 15/9, DeCosey 10, Ford 4, PHILMORE 20/6. Csere: Vojvoda 10, Takács Mi., Szabó Zs. 2. Edző: Alejandro Zubillaga Jimenez
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–6. 6. p.: 14–11. 8. p.: 24–16. 14. p.: 33–22. 17. p.: 44–32. 20. p.: 51–36. 24. p.: 60–42. 27. p.: 64–53. 30. p.: 69–55. 34. p.: 73–57. 37. p.: 77–64. 39. p.: 77–67. Kipontozódott: Pot (39. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 a Falco javára.

MESTERMÉRLEG

Alejandro Zubillaga: – Védekezésben nem kezdtük jól a mérkőzést, hiába dolgoztunk ezen, de nem szeretnék most ezzel foglalkozni. Ellenfelünk minden évben szerepel a döntőben, nagy nemzetközi tapasztalata van. Megpróbáltunk visszakapaszkodni ellene, ám erőfeszítéseink nem voltak elegendőek, ezt el kell fogadnunk. Ha a dolgok jó oldalát nézzük, elégedett vagyok az évaddal, csaknem 15 mérkőzést nyertünk sorozatban az alapszakaszt és a rájátszást is beleértve, a döntőben öt meccsre kényszerítettük a Falcót. A következő idényben igyekszünk egyet előre lépni!

Milos Konakov: – Az elmúlt két idényben kemény, fizikailag nehéz mérkőzéseket játszottunk az Alba ellen. Ebben a párharcban mindegyik meccs nagyon izgalmas volt, és többnyire egy labdán múlott. Az idény elején mondtam a csaaptomnak, nem akarok a végkifejleten gondolkodni, mert csaknem a nulláról kezdtük az építkezést. Hittünk magunkban és egymásban akkor is, amikor elkövettünk néhány hibát, sőt, ennek következtében egyre jobbak lettünk. Nem volt egyszerű a helyzetünk a sérülések miatt, de a pályán ez nem mutatkozott meg. Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy ezen a találkozón végig a topon voltunk fizikailag és mentálisan, emiatt megérdemeltük a győzelmet. 

 
A 3. HELYÉRT, 5. MÉRKŐZÉS
Zalakerámia ZTE KK–Egis Körmend 83–96 (24–23, 19–25, 18–18, 22–30)

Kép: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére