Zéró tolerancia: válaszolt Lázár János minisztériuma a kérdésre

vg.hu • 2023. augusztus 10., csütörtök •
Az ellenzéki kérdésre az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára reagált a parlament.hu-n olvasható irományban.
Zéró tolerancia: válaszolt Lázár János minisztériuma a kérdésre

Nagy port vert fel az elmúlt hetekben a zéró tolerancia kérdése, mint arról a Világgazdaság is beszámolt: a kormányban is ellentétes vélemények sorakoztak fel azzal kapcsolatban, hogy eltöröljék-e a 2008-ban bevezetett teljes tilalmat. A jelenlegi szabályok szerint tilos alkohollal a szervezetünkben volán mögé ülni, még egy pohár sör is súlyos retorziót von maga után - írja a vg.hu.

Ez egyébként csak néhány európai országban ilyen szigorú, a kormánynál pedig már régóta lobbiznak különböző szervezetek, hogy 

módosítsanak a szabályon, mérsékelt alkoholfogyasztással még lehessen vezetni. 

A zéró tolerancia eltörlését a Belügyminisztérium korábban kacsának minősítette, ám az Építési és Közlekedési Minisztérium azt közölte: felülvizsgálják a KRESZ-t, és ezzel együtt annak lehetősége is felmerült, hogy a zéró toleranciát is eltörölhetik, ám konkrétumok nem hangzottak el. 

Most a parlament.hu-n olvasható egy írásbeli kérdés, amelyet az LMP-s Bakos Bernadett országgyűlési képviselő címzett Lázár János építési és közlekedési miniszterhez. A képviselő összességében – kitérve az Árpád hídon történt balesetre is – azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy valóban jó ötlet-e a zéró tolerancia eltörlése.

A kérdésre a miniszter helyett Ágh Péter, a tárca államtitkára válaszolt írásban. Az államtitkár – aki válaszában méltatlannak nevezte, hogy a zéró tolerancia kérdését összekeverte a képviselő az Árpád hídon történt balesettel – kiemelte: a boros szakma a saját érdekeit képviseli, ahogyan az szerinte egy demokráciában megszokott. 

A zéró tolerancia kérdésére csak válasza legvégén tért ki, amikor azt írta: 

a zéró tolerancia kapcsán szeretném megjegyezni, hogy a KRESZ komplex felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van.

közösség

további frisss

lap tetejére