Von der Leyen Magyarország példájával fenyegeti az olaszokat

• 2022. szeptember 24., szombat •
Az Európai Bizottság elnöke szerint megvannak az eszközeik arra az esetre, ha az új olasz kormány nem elég együttműködő. Matteo Salvini undorítónak nevezte von der Leyen szavait.
Von der Leyen Magyarország példájával fenyegeti az olaszokat

Meglátjuk, hogyan döntenek az olasz emberek. Ha az új kormánnyal közös munkánk negatív irányba indulna el, megvannak az eszközeink, ezt már Magyarország és Lengyelország esetében is bizonyítottuk – jelentette ki Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az egyik New York-i egyetemen tartott előadást, majd a diákok is kérdezhették, egyikük pedig a hétvégi olaszországi választásokról érdeklődött.

A politikus válaszában arról beszélt, hogy a jogállamiságot meg kell védeni az Európai Unióban, és

példaként azt állította, hogy Magyarországon és Lengyelországban is volt probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval.

Megjegyezte, minden olyan demokratikus kormánnyal kész együttműködni, amely hajlandó megvédeni az európai értékeket. „Tudom, hogy néha lassúak vagyunk, és sokat beszélünk egy-egy témáról, de ez a demokrácia szépsége” – mutatott rá von der Leyen, aki megismételte, Ukrajna továbbra is számíthat az Európai Unió teljes körű támogatására.

A Radio Capitalnak nyilatkozva Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője „undorítónak” nevezte von der Leyen fenyegetését.

Mit jelent a negatív irány? Ha nem a baloldal nyer? Az Európai Bizottság elnökének minden európai polgárt képviselnie kellene, nem csak a vele egy oldalon állókat

– reagált az olasz politikus. Giorgia Meloni is – aki  közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb párt, az Olasz Testvériség elnökeként várhatóan miniszterelnök lesz – hangsúlyozta, a magyarok és a lengyelek véleménye szerint azért viselkednek bizonyos szituációkban másképp, mint a nyugati országok, mert a szovjet uralom idején magukra hagyták őket.

Forrás: vg.hu
Fotó: Frederick Florin / AFP

közösség

további frisss

lap tetejére