Volánbusz: verik a sofőröket az utasok

vg.hu • 2024. június 16., vasárnap •
Tárgyalás indul a rendőrséggel és keményen figyelmeztették az elkövetőket. Szokatlanul durva támadás ért egy buszsofőrt a hétvégén, amikor munkavégzés közben az egyik utas megszúrta. Mostanra kiderült, az elmúlt egy évben látványosan megszaporodtak a járművezetőket ért bántalmazások. A Volánbusz nem hagyja annyiban a dolgot.
Volánbusz: verik a sofőröket az utasok

Kivételesen durva támadás ért egy buszsofőrt Komárom-Esztergom vármegyében, miközben a járatát vezette - írja a vg.hu.

Az eső hírek arról szóltak, hogy a járművezetőt megkéselték, de utóbb kiderült, ez szerencsére nem pontosan így történt. Akárhogy is, a rendelkezésre álló nyilvántartások szerint Komárom-Esztergom vármegyében eddig példátlan bántalmazás következett be, soha korábban ilyet nem regisztráltak volánbuszos munkatárs sérelmére. A Volánbusz részletes tájékoztatást adott a szokatlanul durva atrocitásról.

Hogyan szúrták meg a Volán buszsofőrjét?

Az állami társaság ebben azt írta, hogy az autóbusz-vezetőjüket szombat reggel a Kisbér és Tatabánya között közlekedő járatának végzése közben érte támadás. "Vérteskehely Posta megállóhelynél egy agresszív, fenyegetőző férfi 

csavarhúzóval megszúrta kollégánkat a jobb térdén.

A mentők az autóbusz-vezetőt kórházba szállították, állapotáról egyelőre nincs információnk. Mielőbbi jobbulást kívánunk kollégánknak". A rendőrség az elkövetőt a helyszínen elfogta, a Volánbusz pedig azt is leszögezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Emlékeztetett rá, hogy az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget. A kamerarendszer minden új járművön alapfelszerelés, a vezetőteret legalább egy kamera felügyeli.

Az ilyen bántalmazások nyomán egyébként mind a buszvezető, mind a Volánbusz kötelező jelleggel feljelentést tesz. A vonatkozó belső szabályozóknak köszönhetően társaság számára is nyomon követhető, illetve támogatható a hatósági eljárás. 

Bántalmazott sofőrök: a Volánbusz tárgyalást kezd a rendőrséggel

A Volánbusz arra is kitért, hogy szorosan együttműködnek a rendőrséggel. Ennek során elemzik és értékelik a bekövetkezett támadások helyszíneit és az időszakait és az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) a helyi igényekhez igazítják a rendvédelmi és biztonsági szolgálatok járőrözését.

Ugyanakkor ezzel még nincs vége. A Volánbusz azt is ismertette, hogy a jövő héten tárgyalást folytatnak az ORFK bűnügyi helyettesével, akivel korábban már egy munkacsoportot is alakítottak kifejezetten az ilyen esetek megelőzésére és az eredményesebb fellépés érdekében. Kiemelték, hogy a rendőrség 70 százalék feletti felderítési rátával dolgozik, azaz tízből legalább hétszer elfogják az elkövetőt. "A munkatársainkkal szembeni agresszió soha nem marad következmények nélkül" – üzentek keményen a támadóknak.

A MÁV-Volán-csoport és a Volánbusz határozottan kiáll munkavállalói mellett és elítél mindennemű erőszakot, illetve a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Érdemes tudni, hogy a

  • az autóbusz-vezetők,
  • a vonatvezetők,
  • a HÉV járművezetők,
  • valamint a rendészek és a jegyvizsgálók

közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekménynek minősül és így  súlyosabb büntetést, akár szabadságvesztést is vonhat maga után.

Senki sem tudja, miért, de elkezdték verni az utasok a buszofőröket Magyarországon

Sajnos meg kell állapítani, hogy egyértelműen romlás látszik a buszsofőrök ellene támadások statisztikájában. Korábban olyannyira szórványos jelenségnek számítottak, hogy nem is tartották külön nyilván őket. Csakhogy mostanra a Volánbusz azt tapasztalja, hogy a közfeladatot ellátó autóbusz-vezetőik ellen elkövetett erőszakos, illetve rendőrségi beavatkozást igénylő esetek száma érzékelhetően megnőtt az utóbbi időszakban.

Ezért 2023 második felétől megkezdték az adatok folyamatos gyűjtését és feldolgozását. Ezekből az derül ki, hogy

szinte minden hónapban történik valamilyen fizikai támadás a munkavállalóik ellen országos szinten, a szóbeli atrocitás pedig ma már mindennapos jelenség.

Az elmúlt egy évben országszerte több mint 120 esetben kényszerültek a Volánbusz kollégái rendőri segítséget kérni az őket ért atrocitások miatt, ezek csaknem harmadában fizikailag is bántalmazták a munkavállalókat.

közösség

további frisss

lap tetejére