Vizsgálat indult, miután a Klubrádió szerzője lekurvázta Novák Katalint és Varga Juditot

mandiner.hu • 2024. február 12., hétfő •
Tényi István szerint a köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti.
Vizsgálat indult, miután a Klubrádió szerzője lekurvázta Novák Katalint és Varga Juditot

Tényi István becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tesz a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen, miután a Klubrádióban megjelent Arató András véleménycikke, melynek az volt a címe: „Kurvák cseréje” - írja cikkében a mandiner.hu. Tényi indoklása szerint az Alaptörvény 12. cikk első bekezdése alapján a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Állítása szerint az államfő sérthetetlensége alkotmányjogi jogállásából következik, nevezetesen abból, hogy a köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

A köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti”

– olvasható.

Tényi István szerint elengedhetetlen annak a büntetőjogszabálynak a megalkotása, amely a köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megfelelően szankcionálja. Úgy gondolja, hogy ettől függetlenül „az ilyen magatartások határozott és feltétlen elítélésével nem késlekedhetünk”. Megjegyezte, nemegyszer hallani az Országgyűlésben patetikus szónoklatokat a köztársaságról, a köztársaság veszélyeztetéséről és a köztársaság védelméről, ugyanakkor, amikor a köztársaság elnökét éri méltatlan támadás, az Országgyűlés néma marad. 

A Magyar Nemzet a bejelentést idézve azt írja, a szóvá tett magatartás az államfő személyén keresztül magát az országot sérti, az ország alkotmányos berendezkedésének, tiszteletben tartásának hiányáról tanúskodik. 

A köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megengedhetetlennek, alkotmányos rendünkkel összeegyeztethetetlennek tartom”

– fogalmazott Tényi István, megjegyezve, az Alaptörvény a köztársasági elnök személyének sérthetetlenségét nemcsak deklarálja, hanem felelőtlenségének határait is meg határozza. Tényi szerint azt is ki kell vizsgálni, hogy a kijelentések kimerítik-e a büntető törvénykönyv 227. paragrafusának második bekezdésének b) pontjába ütköző becsületsértés vétség gyanúját.

„Indítványozom, hogy – rágalmazás vétség gyanúja esetén - a Pesti Központi Kerületi Bíróság küldje meg a bejelentést – a magánvád előterjesztésére jogosult személy miatt – a Köztársasági Elnök, illetve Varga Judit országgyűlési képviselő részére. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem. Az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatás kérek” – zárta az indoklását Tényi István. 

A Klubrádión vasárnap este jelent meg Arató András véleménycikke, melynek

a címe a „Kurvák cseréje” volt, mostanra a lap átírta azt „Bútorok cseréjére”,

azonban az interneten semmi nem marad nyom nélkül és könnyen vissza lehet keresni az eredeti verziót. 

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

közösség

további frisss

lap tetejére