Vitézy Dávidék megmutatták, miért kérik a szavazatok újraszámolását

• 2024. június 11., kedd •
Vitézy Dávidék elmondták, mivel indokolják, hogy feltétlenül szükséges újraszámolni a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. Merker Dávid szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, hogy úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett. Úgy véli, hogy a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat.
Vitézy Dávidék megmutatták, miért kérik a szavazatok újraszámolását

Megindokolta az Indexnek Vitézy Dávid csapata, miért kérnek újraszámlálást, és mi lehet a magyarázata a 24 ezer érvénytelen szavazatnak - írja az Index. A főpolgármester-jelölt és az LMP közös listáján a negyedik helyen szereplő Merker Dávid szerint a részvételi adatok és a területi mintázatok nekik kedveztek. Adataik szerint ahol Karácsony Gergely korábban jól szerepelt, ott a részvétel alapján elmondható, hogy sokkal kisebb volt a szavazatok számának emelkedése. 1-1,5 százalékos győzelemre számítottak, ezt írták felül az érvénytelen szavazatok. „Egy ponton megborult a modell, látszott, hogy valami nem stimmel.”

Például voltak olyan szavazókörök, amelyeket a kerületi polgármesteri választáson induló Wintermantel Zsolt nyert meg, de Vitézy Dávid elvesztett Karácsony Gergellyel szemben 

– fogalmazott Merker Dávid, hozzátéve, hogy a VII. és IV. kerületben adtak le kirívóan magas arányban érvénytelen szavazatot a fővárosi listás voksokhoz képest. Ezért Merkerék megvizsgálták a szavazólapokat, és azt látták, hogy ahol rendesen ki volt húzva Szentkirályi Alexandra neve, ott nagyon alacsony volt az érvénytelen szavazatok aránya, ahol pedig nem, ott nőtt vagy kiugróan magas volt. Volt, ahol csak nyomdahibának tűnt Szentkirályi Alexandra kihúzása a szavazólapról. 

Magyar Péter szavazóinak kérdése
A Tisza Párt alelnöke arra kérte választóit, hogy érvénytelenül szavazzanak a főpolgármester választások esetében. Merker Dávid szerint az adatok azt mutatják, hogy ahol sok szavazója volt Magyar Péternek, ott nagyon kevés érvénytelen szavazatot adtak le. 

Jelentős hatása volt a szavazólapoknak. Az érvénytelen szavazatok nagy számából az következik, hogy sokan Szentkirályi Alexandrára adták le a voksuk

– fogalmazott Merker, hozzátéve, hogy jelen állás szerint Vitézy szavazóinak 17,1 százaléka egyébként más listát támogatott szavazatával a fővárosban. 

A kettős iksz problémája

Merker szerint sokan először nem vették észre, hogy Szentkirályi Alexandra ki van húzva, majd amikor észrevették, akkor Vitézyre adták le a voksukat. A Fidesz volt jelöltje például alig láthatóan volt kihúzva Újpesten és Erzsébetvárosban.

A szabályozás szerint: „érvénytelen a szavazólap, amely

a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

b) a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy

c) nem tartalmaz érvényes szavazatot.

(2) Érvénytelen az a szavazat, amelyet

a) nem a 186. § (2) bekezdése szerint adtak le,

b) kiesett jelöltre, listára adtak le.”

A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazat is szerepel, vagy ha a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak

– áll a szabályozásban, amely a kettős iksz problémáját is tisztázza. Merker szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, hogy úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be. Úgy véli, hogy a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat. „Jog szerint érvényesek, de több helyen érvénytelennek tekintették” – fogalmazott Merker Dávid. 

Az eredmények szerint nagyon szoros küzdelemben, de Karácsony Gergely győzött Budapesten. A regnáló főpolgármester 371 467 szavazatot gyűjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 143-an voksoltak (47,49 százalék).

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. június 9-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére