Visszatér a kötelező maszkviselés déli szomszédunknál

• 2023. szeptember 20., szerda •
Egy hónap alatt megötszöröződött a koronavírusos betegek száma Szerbiában. Amíg a hivatalos adatok szerint augusztus tizedike környékén mindössze alig több mint kétszáz ilyen pácienst regisztráltak a balkáni országban, addigra szeptember nyolcadikára az ezret is megközelítette ez a szám. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem áll le. Szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg – közölte a BBC brit hírügynökség szerbiai oldala. A kormány hivatalos oldalán legközelebb csütörtökön tesznek ki friss adatokat.
Visszatér a kötelező maszkviselés déli szomszédunknál

A megnövekedett fertőzésszám miatt összeült a szerb kormány Covid–19-járvánnyal foglalkozó munkacsoportja is - írja a Magyar Nemzet. Az ülésről szóló közlemény szerint ajánlásokat fogalmaztak meg a betegség leküzdésére a további fertőzések elkerülése érdekében. Ennek részeként kiemelték a tesztelés fontosságát, főleg azokban az esetekben, amikor az egészségházakban jelentkező betegeknél a koronavírus tünetei figyelhetők meg, a Covid–19-szűrés kötelező lesz az egészségügyi intézmények minden dolgozója számára, ha akut légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve tesztelni kell azon egészségügyi dolgozókat is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Egyelőre nem rendeltek el teljes körű látogatási tilalmat a kórházakban, azt az egyes intézmények döntésére bízzák.

További járványügyi szigorítás, hogy minden egészségügyi intézményben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

Nem csak Szerbia néz szembe a fertőzöttek számának hirtelen növekedésével a Balkánon − írja a Nova szerb hírportál. Az elmúlt hét napban 14-en haltak meg koronavírusban Horvátország területén, közülük 237-en újonnan fertőződtek meg, de egyre több a beteg Montenegróban is.


Borítókép: Koronavírus (Fotó: Pixabay)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére