Visszakapja a turizmus januártól a teljes SZÉP-kártya keretet

• 2023. december 02., szombat •
A turizmus szereplői a SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik, az ágazatnak nagy szüksége van rá – összegezték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) országos fórumán elhangzottakat az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint. A Világgazdaság iparági szereplőktől úgy értesült, hogy egyöntetűen úgy tudják, a kormányzatnak nem áll szándékában a kiskereskedelmi felhasználásra vonatkozó, eredetileg 2023. december 31-ig szóló határidő meghosszabbítása. Mint ismert, 2023. augusztus elsejétől ideiglenesen, a kiskereskedelemnek szóló támogatásként nyitották meg a lehetőséget, hogy a kártyatulajdonosok hideg élelmiszer vásárlására is költhessék egyenlegüket.
Visszakapja a turizmus januártól a teljes SZÉP-kártya keretet

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) országos fórumán részt vevő idegenforgalmi vállalkozások, amelyek egyöntetű véleménye szerint a SZÉP-kártyára nagy szüksége van a turizmusnak, az eredeti koncepciója szerint – ezt közölte a kamara pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a turisztikai évadzáró rendezvényen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez - írja a Világgazdaság. Kiemelték: vannak olyan régiók, ahonnan szinte teljesen eltűntek az idegenforgalomból a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesés a vállalkozások számára. Ezért azt javasolják a kormánynak, hogy 2024. január elsejével állítsa vissza a SZÉP-kártya felhasználásának kereteit az eredeti rendeltetése szerint.

A hír kapcsán megkerestünk iparági szereplőket, nagy szakmai szervezetek vezetőit, akik egyöntetűen azt mondták, hogy 

fel sem merült az ideiglenesen 2023. augusztus 1. és december 31. között megnyitott lehetőség meghosszabbítása a kormányzat részéről. 

A kiskereskedelem által elszenvedett inflációs sokkhatás tompítását célzó intézkedés eredményes volt, a bolti fogyasztás növeléséhez a SZÉP-kártya 450 ezer forintos éves kedvezményes feltöltési keretét 200 ezer forinttal ugyancsak ideiglenesen megnövelte a kormány. Ez a rendelkezés is hatályát veszti majd automatikusan 2024. január elsejétől, ha nem rendelkezik másként a kormány. Erre azonban ágazati informátoraink szerint nem készülnek, vagyis januártól minden visszaáll a régi keretek közé.

A BKIK fórumán szó volt még arról is, hogy a hazai szálláshely-szolgáltatókat meg kell védeni a nagy nemzetközi online közvetítőkkel szemben. Ehhez a BKIK már megfogalmazta törvényjavaslatát, amelynek előterjesztése folyamatban van – jelezték, de arról nem szól a közlemény, hogy pontosan mit tartalmaz a csomag.

A turisztikai vállalkozások úgy látják, a falusi turizmusban érdemes lenne a magasabb színvonalú, egyedi szolgáltatásokra fókuszálni, és ezzel szólítani meg a belföldi látogatókat.
Ezenkívül 

továbbra is szükség lenne új, nagyszabású turisztikai attrakciókra,

amelyek élénkítik a forgalmat – jelezték.
A BKIK az elhangzott javaslatokat eljuttatja a parlament gazdasági bizottságához.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság, Németh András Péter / Szabad Föld
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére