Vírusok: ők a legnagyobb terjesztők

• 2024. április 06., szombat •
Az olyan állatokat, mint a patkányok és a denevérek, gyakran kezeljük betegségekkel fertőzött kártevőkként és messzire száműzzük őket a közös tereinkből. A vírusgenomok új elemzése azonban azt mutatja, hogy mi, emberek sokkal nagyobb veszélyt jelentünk az állatokra, mint ők ránk.
Vírusok: ők a legnagyobb terjesztők

Fogékonyabbá válnak a vírusokra

A Nature Ecology & Evolution tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint mi emberek, majdnem kétszer annyi vírust adunk át a házi és vadon élő állatoknak, mint amennyit mi kapunk el tőlük - olvasható az Origón.

Ha megértjük, hogyan és miért fejlődnek a vírusok annak érdekében, hogy különböző gazdaszervezetekbe „ugorjanak át” az élet fáján, az segíthet kideríteni, hogyan alakulnak ki új vírusos betegségek az emberekben és az állatokban 

– magyarázta Cedric Tan, a University College London genetikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatók a vizsgált harminckettő víruscsalád közül azonosították azokat, amelyek képesek megfertőzni az emberi szervezetet. A fajok közötti „ugrások” gyakoriságát számolva 64 százalékban volt jellemző az emberről egy állatra történő átugrás, az úgynevezett antroponotikus fertőzés.

Tekintettel arra, hogy az emberek a legkülönfélébb környezetekben alakították ki az otthonukat, értelmet nyer ez a tendencia, hogy a kórokozóinkat ilyen széles körben adjuk tovább 

– mondta Tan Michael, aki szerint a népességünk mérete óriási, a globális eloszlásunk pedig alapvetően mindenhol jelen van a bolygón.

Ez viszont sokkal több lehetőséget ad a vírusoknak arra, hogy sikeresen átkerüljenek a nem emberi gazdatestek nagyobb változatosságába, mint a más fajokból származó vírusok, amelyeknek általában sokkal korlátozottabbak a lehetőségei. 

Mi több, a viselkedésünkkel még nagyobb esélyt adunk a kórokozóknak arra, hogy ezt az átmenetet megtegyék. 

Azáltal, hogy élőhelyünk megváltoztatásával vagy elpusztításával (beleértve a környezetszennyezést és még a hangunk hangját is) stresszeljük a körülöttünk élő élőlényeket, azok fogékonyabbá válnak a vírusokra.

A vírusok végtelenül cserélődnek

Mindez azonban nem csak komoly környezeti aggály, hanem a saját fajunk számára is jelentős globális egészségügyi problémát jelent.

Ha egy ember által hordozott vírus megfertőz egy új állatfajt, a kórokozó tovább fejlődhet még akkor is, ha az emberek között kiirtották, vagy akár új variánsokat is kifejleszthet, mielőtt újra megfertőzné az embert 

– mutatott rá Tan.

A világjárvány során több ilyen, oda-vissza terjedő vírusos eseményeknek lehettünk tanúi, többek között a vadszarvasokban és a nyércekben. Eközben az antroponózis hatalmas veszélyt jelent a veszélyeztetett fajokra, ami a vadon élő állatok oltásának etikai kérdéseit veti fel.

A szakemberek szerint az ember csak egy csomópont a gazdaszervezetek nagy és összetett hálózatában, amelyben a vírusok végtelenül cserélődnek. 

A most publikált tanulmányban azonosított feltételezett gazdaszervezet-ugrások 81 százaléka nem érinti az embert. 

Jelenleg több mint 1,6 millió állati vírus ismerünk, más fajokból származó vírusok kevesebb mint 0,1 százaléka okozott emberi fertőzést.

Fotó: Getty Images
Forrás: origo.hu

közösség

további frisss

lap tetejére