Virágút nem, de virágvásár lesz Herényben

há • 2021. április 16., péntek •
Tele volt tervekkel erre az évre is a Herényiek Háza. Ezeket részben a pandémia, részben a 13-ról 2 millió forintra csökkentett éves önkormányzati támogatás húzta keresztbe, de az országgyűlési képviselő közbenjárására kormányzati forráshoz jutottak.
Virágút nem, de virágvásár lesz Herényben

Virágvásár idézi meg a Herényi Virágút hangulatát, idén így népszerűsítik a virágosítást Szombathely nagy kertészeti kultúrával rendelkező városrészén - tudtuk meg a házigazda egyesület ügyvezető titkárától. - Két virágvásárt tartunk a pénteki herényi piacon, egyet április 30-án, a másikat május 7-én.

Délután 1 órától este fél 6-ig leszünk nyitva, a helyszín pedig a Herényiek Háza udvara - tájékoztatott Nagy Krisztina.

- Egy-egy alkalommal 5-6 kertészet árusít majd, ennyit tesz lehetővé a rendelkezésünkre álló terület. A tavaszi kerti, és balkonokra szánt dísznövényeket lehet majd beszerezni Ekk Istvántól, aki bonszainövényeket hoz, jön a Józsa Katalin által vezetett Innoflora Kertészet, a Sámson Kertészet, Kummer Miklós családi kertészete, Márczi Elvíra, illetve a gencsi Kiss Kertészet - részletezte a kínálatot a Frisss.hu-nak a titkár.

Mint ismert, tavaly komoly változások zajlottak a városi kultúraszervezés területén. Az önkormányzat közművelődési megállapodásokat kötött több szervezettel, mások mellett a Herényi Kulturális és Sport Egyesülettel is, amely vállalta, hogy a herényi városrész közművelődési feladatait ellátja. Az őszi döntést követően 13 millió forintot rendeltek a feladat mellé, ennek tudatában meg is kezdődött a szervezőmunka. - Közben Szombathely megalkotta az idei költségvetését, amely egyesületünk esetében azt jelentette, hogy mégsem gazdálkodhatunk 13 millió forintból, hiszen 2 millió forintra csökkentették a 2021-es támogatásunkat - derült ki. Az egyesület alternatív források keresésébe fogott.

Ennyi pénzből ugyanis nemhogy virágutat, de rezsit sem nagyon tudtak volna finanszírozni az egyesületnél.

- Megkeresett a herényi civil szervezet vezetése, én pedig felvettem a kapcsolatot a Miniszterelnökség civil ügyekért felelős helyettes államtitkárával, Szalay-Bobrovniczky Vincével, akitől kértem, hogy a kiesett 11 millió forint pótlásában segítsenek - fogalmazott lapunknak Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Így a nagy hagyományokkal rendelkező Herényi Virágútnak hangulatát legalább két virágvásárral meg tudja idézni a városrész.

- Nagy segítség volt számunkra, hogy Hende Csaba az ügy mellé állt, és megkereste a módját a támogatásnak.

Egy pályázati lehetőséget használtunk ki, így a Miniszterelnökség a Nemzeti Együttműködési Alap terhére egyedi támogatást biztosított,

így sikerül megoldanunk ezt az évet - mondta a herényi egyesület titkára. A pénz már meg is érkezett a számlájukra, ezzel megkezdődhet a benyújtott szakmai programjuk megvalósítása.

Odafigyelnek a biztonságra: a piacon belül egyirányú lesz a közlekedés, azaz lesz bejárata és külön kijárata, ha kell, korlátozzák a belépők létszámát, lázat mérnek, illetve természetesen kézfertőtlenítőt is kitesznek.

közösség

további frisss

lap tetejére