Villámárvíz Szentpéterfán, több vasi településen házakat veszélyeztetett az esővíz

• 2023. augusztus 05., szombat •
Az elmúlt napok esős időjárása miatt több alkalommal riasztották a tűzoltókat pincékben, udvarokban felgyülemlett csapadékvíz eltávolításához. Volt, ahol házakat veszélyeztetett az esővíz, Szentpéterfán pedig villámárvíz alakult ki. A cikkben kiderül miért is fontos a csapadékvíz-elvezető árkok folyamatos tisztítása és rendszeres karbantartása.
Villámárvíz Szentpéterfán, több vasi településen házakat veszélyeztetett az esővíz

Csütörtök este és pénteken hajnalban lehullott nagy mennyiségű eső következtében a reggeli órákban Szentpéterfára riasztották a körmendi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat felgyülemlett esővíz eltávolításához. A körmendi hivatásos tűzoltók a helyszínen megállapították, hogy a Szabadság és a Kossuth utcákban villámárvíz alakult ki. Az egységek homokzsákokat töltöttek és helyeztek el a házak bejáratához, megelőzve, hogy az esővíz elérje az ingatlanokat - tájékoztat hivatalos oldalán a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Magyarnádalján is megteltek a csapadékvíz-elvezető árkok, az esővíz az egyik ingatlan udvarára is befolyt. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói homokzsákokat töltöttek és helyeztek el az ingatlannál. 

Szombathelyen, a Külső Nárai út egyik családi házának garázsában húsz centiméter magasan állt az esővíz. A város hivatásos tűzoltói szivattyúval távolították el a csapadékot a helyiségből.  

Az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják az emberek figyelmét a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára. A csapadékos időjárást szárazabb napok követik majd, ami pedig lehetőséget biztosít arra, hogy ellenőrizzük a vízelvezetőket és tegyünk azért, hogy a tisztán tartásával a hevesebb esőzések által érkező nagy mennyiségű csapadék is könnyen elvezethető legyen. 

A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. A korábbi években több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Különösen fontos ez hirtelen kialakuló nagy mennyiségű csapadékkal járó záporok, zivatarok esetén. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni szigorúan tilos! Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet se a vízelvezető árokba helyezzük el, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a kaszálék és hordalék folyamatos eltávolítása, valamint az átereszek tisztítása is, ami szintén az ingatlan tulajdonosának feladata. Kerüljük el azonban a burkolatlan, a növényzettel borított árok gyom irtószerrel történő növényzetmentesítését, mivel heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak ki az árkokból, feliszapolódásokat okozva a rendszer alsóbb elemeinél.

A karbantartatlan árok - annak feliszapolódása miatt - keresztmetszete lecsökken, így képtelen eleget tenni rendeltetésének. Ilyen esetekben szükségessé válik az árok eredeti keresztmetszetének ismételt kialakítása, ami már csak a település vezetése által koordináltan történhet megfelelő módon.

Számos alkalommal a megye több településén okoztak elöntést a zivatarok, mert a vízelvezető árkokat a hosszú száraz időszakban eltömték az előbb említett anyagok, akadályozva ezzel a víz lefolyását. Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak:

  •     az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak;
  •     hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat;
  •     az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek;
  •     egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők;
  •     a partoldalak növényzete elburjánzik.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a komolyabb problémák elkerülése, és saját biztonságuk érdekében tegyenek eleget fenti kötelességeiknek!

Forrás: vaol.hu
Fotó: Katasztrófavédelem

közösség

további frisss

lap tetejére