Viharos széllel, zuhogó esővel érkezik a hidegfront

• 2023. november 03., péntek •
Pénteken alaposan elázhatunk.
Viharos széllel, zuhogó esővel érkezik a hidegfront

A hidegfront felhő- és csapadékzónája fokozatosan halad kelet felé, sokfelé várható eső, zápor, zivatar, írja a Blikk. Hozzáteszik: pénteken eleinte borult lesz az ég, és 

délutánig sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is, komoly mennyiségű csapadékkal

- írja a Mandiner.

A felhőzet csak a délutáni órákban kezd el szakadozni, csökkenni. Sokfelé erős, viharos lesz a délies szél, ám délutántól már veszít erejéből a légmozgás.

Hozzáteszik: 

a legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 13-22 fok között valószínű, késő estére 7-14 fok közé csökken a hőmérséklet.

A déli, délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és az Alföldön akár több helyen is viharos (jellemzően 60-85 km/h, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár ~85-90 km/h) széllökések kísérhetik, de estére veszít erejéből a szél.

Az érkező, átvonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek, hangsúlyozzák, erre legkisebb eséllyel északkeleten lehet számítani. A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt.

Viharos széllökések és jégeső

Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 mm, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 mm), viharos széllökések (ált. 60-85 km/h), illetve apró szemű (1 cm-t nem meghaladó) jégeső társulhat. Alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat 1-2 cm átmérőjű jég kíséretében, ezekhez szintén társulhatnak 90 km/h körüli széllökések – írják.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére