Vezetés közben a kihangosított telefon is veszélyes, tehát...

T.A./vital.hu • 2016. június 15., szerda •
Egyes kutatások szerint már az autóban kihangosított telefonon történő beszélgetés is veszélyes a közlekedésben. A hazai KRESZ is tiltja, kérdés, mennyire lehet betartatni?
Vezetés közben a kihangosított telefon is veszélyes, tehát...

A magyar KRESZ vonatkozó passzusa szerint:  “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.“

Elterjedt nézet, hogy a figyelem elterelése kihangosítóval, vagy head-settel megoldható, ebbéli törekvést a jogalkotók is támogatják. Csakhogy!

A legújabb kutatás szerint vezetés közben a telefon-kihangosító használata ugyanannyira elterelheti a figyelmet és ugyanolyan veszélyes lehet, mint a kézi készülék.

Brit kutatók már korábban kimutatták, hogy a vizuális képzeletet aktiváló beszélgetések következtében a kísérleti alanyok kevesebb közúti veszélyt észleltek a videón. „Magyarul”: - Általános tévhit, hogy a mobiltelefonálás vezetés közben biztonságos, ha azt telefon-kihangosítóval végzik. Kutatásunkból azonban az derül ki, hogy nem ez a helyzet – mondta a Transportation Research című szakfolyóirat június 7-i számában megjelent tanulmányának szerzője, Graham Hole, a Sussexi Egyetem pszichológusa. - A telefon-kihangosító ugyanannyira elvonhatja a figyelmet, mert a sofőr vizuálisan elképzeli azt, amiről éppen beszél. Ez a vizuális kép lefoglalja azokat a feldolgozó erőforrásokat, amelyekkel az autóvezető az előtte lévő utat figyeli. – hangzott el egy tájékoztatón.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a beszélgetések sokkal többet használnak az agy vizuális feldolgozó erőforrásaiból, mint eddig gondoltuk, ezért vezetés közben minden telefonbeszélgetés, akár kihangosítóval, akár kézi készülékkel végezzük, veszélyes. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy az egyetlen „biztonságos” telefon egy autóban az, amelyik ki van kapcsolva.

 

közösség

további frisss

lap tetejére