Veszélyes vírus bukkant fel a telefonokon, már több százezren telepítették

• 2023. december 29., péntek •
A McAfee kiberbiztonsági kutatói több mint egy tucat rosszindulatú alkalmazást fedeztek fel a Google Play Áruházban. Több, mint egy tucat alkalmazás volt fertőzött!
Veszélyes vírus bukkant fel a telefonokon, már több százezren telepítették

A kutatók állítása szerint ezek az alkalmazások egy hatékony kártevőt hordoztak, amely képes érzékeny adatokat lopni a fertőzött Android-eszközökről, és esetleg még hirdetési csalásokat is végrehajtani - olvasható az Origón.

AZ ALKALMAZÁSOKAT LEGALÁBB 330 000 ALKALOMMAL TÖLTÖTTÉK LE.

Ezek a kérdéses appok

A kutatók szerint a backdoor neve "Xamalicious", és eddig a következő alkalmazásokban fedezték fel:

- Essential Horoscope for Android - 100 000 telepítés.

- 3D Skin Editor for PE Minecraft - 100,000 telepítés

- Logo Maker Pro - 100,000 telepítés

- Auto Click Repeater - 10,000 telepítés

- Count Easy Calorie Calculator - 10,000 telepítések

- Dots: One Line Connector - 10,000 telepítés

- Sound Volume Extender - 5,000 telepítés

Miután rosszindulatúnak minősítették, a Google eltávolította ezeket az alkalmazásokat az alkalmazás-tárából.

BÁR A GOOGLE INTÉZKEDÉSE DICSÉRETES, A LÉPÉS NEM VÉDI AZOKAT A FELHASZNÁLÓKAT, AKIK MÁR KORÁBBAN LETÖLTÖTTÉK AZ ALKALMAZÁSOKAT, NÉMELYIK ÁLLÍTÓLAG 2020 KÖZEPE ÓTA LETÖLTHETŐ. EZEKET MANUÁLISAN KELL ELTÁVOLÍTANIUK, ÉS EGY VÍRUSIRTÓ PROGRAMMAL VAGY TISZTÍTÓPROGRAMMAL KELL ELTÁVOLÍTANIUK AZ ELVARRATLAN SZÁLAKAT.

A legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban, Ausztráliában, Brazíliában, Mexikóban és Argentínában találták.

A megfelelő működéshez a rosszindulatú szoftver arra kéri az áldozatot, hogy adjon neki széleskörű hozzáférési engedélyeket, ami gyakran piros zászló, és a legtöbb embernek segíthet megkülönböztetni a rosszindulatú alkalmazást a normális alkalmazásoktól.

Ennek ellenére, ha a hozzáférési szolgáltatás engedélyezve van, a rosszindulatú szoftver képes megszerezni a készülék és a hardver adatait, beleértve az Android azonosítót, a márkát, a CPU-t, a modellt, az operációs rendszer verzióját, a nyelvet, a fejlesztői opciók státuszát, a SIM adatait és a firmware-t is. Továbbá képes azonosítani az eszköz fizikai helyét, az internetszolgáltató nevét, a szervezetet és a szolgáltatásokat. Néhány olyan funkcióval is rendelkezik, amelyek segítségével megállapíthatja, hogy valódi eszközre vagy emulátorra telepített-e.

Ezeknek az adatoknak a bírtokában pedig egy rosszindulatú támadó számára nyitott könyvvé válik a telefonunk.

Forrás: origo.hu
Fotó: SHUTTERSTOCK

közösség

további frisss

lap tetejére