Veszélyes aszteroida közelíti meg a Földet Valentin-napon

• 2024. február 13., kedd •
A szerelmesek napján, február 14-én meglehetősen közel kerül a Földhöz egy aszteroida, aminek már nevet is adtak a csillagászok. A 2024 BR4 jelű űrszikla nem jelent veszélyt bolygónkra.
Veszélyes aszteroida közelíti meg a Földet Valentin-napon

Bár a szerelemnek nincs szüksége alkalomra ahhoz, hogy ünnepeljük, ez a napja az évnek, amikor a szerelmespárok a szerelmet, a szeretetet és az elkötelezettséget ünneplik - olvasható az Indexen. De a szerelem napján kívül a 2024 BR4 jelű aszteroida is felkeltette a közfigyelmet, mivel

2024. február 14-én 9,86 kilométer per másodperc sebességgel ugyanis viszonylag közel kerül a bolygónkhoz.

Az arizonai Catalina Sky Survey által 2024. január 30-án felfedezett aszteroida becsült átmérője 130-300 méter, ami nagyjából két egymás mellé helyezett futballpálya méretének felel meg.

Az aszteroidák többsége a Mars és a Jupiter közötti fő övben található, bár az űrsziklák a Naprendszer egész területén megtalálhatók. A 2024 BR4 egyike az Apollónak nevezett aszteroidák csoportjának, amelyek pályája nagyobb, mint a Földé, de keresztezi a Föld pályáját.

Nem fog becsapódni a Földbe

A 2024 BR4 aszteroida 2024. február 14-én biztonságosan elhalad a Föld mellett, körülbelül 4,6 millió kilométeres távolságban, ami körülbelül 12-szerese a Föld és a Hold közötti távolságnak.

Ez semmilyen veszélyt nem fog jelenteni a Földre nézve. A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) több mint 33 000 földközeli objektumot követ, és a következő évszázadokban nem várható nagyobb veszély.

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére