Veszélyben az adriai nyaralás: árvíz pusztított a magyarok kedvenc üdülőhelyén

vg.hu • 2024. június 02., vasárnap •
Annak ellenére, hogy itt a június, és lassan megkezdődik a nyári szezon, továbbra sem kedvező az időjárás Horvátországban: az elmúlt napokban Krk szigetén árvíz volt, a rekordmennyiségű csapadék miatt több hivatalt is be kellett zárni. A folytatás sem kecsegtet sok jóval azoknak, akik már kora nyáron az Adriára igyekeznek.
Veszélyben az adriai nyaralás: árvíz pusztított a magyarok kedvenc üdülőhelyén

Példátlan árvíz sújtotta Krk szigetét a héten - írja a vg.hu. A rekordmennyiségű eső miatt a tűzoltóknak több járművet kellett kiemelniük, az elmúlt napokban a sziget volt Horvátország legcsapadékosabb része.

Az Istramet adatai szerint a Ponikva mérőállomáson 24 óra alatt extrém mennyiségű, 274 milliméter csapadék hullott le, 

míg Krk városában 193 millimétert regisztráltak négyzetméterenként, ami több havi átlagnak felel meg.

A Krk-i csapadékrekordot az Állami Hidrometeorológiai Intézet hivatalos adatai is megerősítik, a Bodulija.net szerint ráadásul ezzel egy időben 

  • az omišljai repülőtéren 77, 
  • a malinskain pedig 72,3 milliméter csapadék hullott. 

Pénteken délelőtt Krk város Zagrebačka bankja fiókja zárva volt az árvíz miatt, és a posta sem nyitott ki technikai problémák miatt. 

Több százezer magyar mehet idén is az Adriára

Habár lassan beindul a nyári szezon Horvátországban, idén ez már a sokadik vihar, amelyik déli szomszédunkat sújtja, és egyelőre nyoma sincs annak, hogy jobbra fordulna az idő:

június első heteiben végig 18-20 fok körüli maximumot jósol a helyi meteorológiai szolgálat.

Ez rossz hír a magyaroknak, tavaly ugyanis összesen 728 ezer magyar beutazó érkezett Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben. Honfitársaink legkedveltebb úti célja a Kvarner-régió, Isztria, Zadar és környéke, valamint Split régiója volt. A Kvarner-öböl területén tavaly ráadásul megdőlt az eddigi rekord, több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek ott a magyarok.

Az egyes településeket illetően Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec és Opatija, valamint Medulin volt a mieink által leglátogatottabb. Bár sok honfitársunk megy nyaranta Horvátországba, mégsem mi vagyunk a legnagyobb küldő ország. A németek 23,6 millió vendégéjszakát töltöttek ott. Magyarország 3,6 milliós vendégéjszakával csak a 9. legnagyobb küldőországnak számít.

közösség

további frisss

lap tetejére