Vastag kerekű bringa: 10-ből 9-et ellopnak Hollandiában

• 2023. augusztus 26., szombat •
Hollandia a bringanagyhatalmak közé tartozik, hozzátartozik az országimázshoz, az összképet azonban elrontotta a vastag kerekű elektromos bicajok lopásának elképesztően rossz statisztikája.
Vastag kerekű bringa: 10-ből 9-et ellopnak Hollandiában

Hollandia legnagyobb kerékpáros-szövetsége (ANWB) a jövőben nem köt biztosítást a vastag kerekű elektromos kerékpárokra – adta hírül az Electrek hírportál. A magyarázat az, hogy ezeket a bringákat szinte biztosan ellopják. A számok nyelvén szólva az ANWB adatai szerint Amszterdamban az ilyen kerékpárok 90 százalékát elkötik a tolvajok - írja a Totalcar.

Óriási bukó

A szervezet tízezer biztosítást kötött vastag kerekű villanybringák lopása ellen, amin 800 százalékos veszteséget könyvelt el. Ezért a jelenlegi biztosításokat fenntartja, de továbbiakat már nem köt erre a kerékpárfajtára.

Hollandia a világ bringaparadicsoma, miután a közlekedést a kerékpárok használatának alárendelve szervezik. A tipikus holland biciklit viszonylag magas első felépítményéről, nagy rakodótereiről és nagy kerekeiről lehet felismerni. A vastag, 8-10centiméter keresztmetszetű gumikkal ellátott, de kisebb kerekű (könnyebb le- és felszállást lehetővé tevő) bringákat az elektromos meghajtás hozta divatba.

Két lakat lenne a megoldás? 

Ezt részben az magyarázza, hogy a vastagabb, kisebb nyomású gumikkal ellátott kerékpárokat nehezebb tekerni, ám ha a villanymotor besegít, akkor ez a probléma nem merül fel. Másrészt nemrégiben kötelezővé tették a bukósisak használatát a robogókon, ami a kerékpárok esetén nem bonyolítja az emberek életét. Így sokan robogópótlóként használják a vastag kerekű villanybicikliket. A hiányzó erőt a motorok és az akkuk házilagos módosításával csiholják ki a járműből. Az Electrek szakírói a 90 százalékos lopási arányt látva azt ajánlják az elektromos kerékpárok tulajdonosainak, két lakatot használjanak bringáikon és nyomkövetőt is szereljenek rájuk.

Forrás: totalcar.hu

közösség

további frisss

lap tetejére