Vasi horvátok: erős közösség, élő hagyományok veszik körül a legifjabbakat

vaol.hu • 2023. július 16., vasárnap •
Megható volt, ahogy a színpadon a kis tamburások ciripeltek a Koprive együttes legendás nagy zenészei és dalnokai, Filipivocs Rajmund vezetésével és Kohuth Miklós, valamint Handler András kíséretében.
Vasi horvátok: erős közösség, élő hagyományok veszik körül a legifjabbakat

Dr.  Mladen Andrlic horvát nagykövet és Jozo Solga (Szolga József), a horvát nemzetiség parlamenti szószólója részvételével megkezdődött a szombathelyi Fő téren felállított rendezvénysátorban a 15. horvát nap - írta meg a vaol.hu.

Igazán megható volt, ahogy a színpadon a kis tamburások ciripeltek a Koprive együttes legendás nagy zenészei és dalnokai, Filipivocs Rajmund vezetésével és Kohuth Miklós, valamint Handler András kíséretében. A horvát iskola növendékeit otthon is olyan erős közösség és kulturális környezet veszi körül, hogy szerencsések, mert vannak meghatározó emberek, akiktől sokat tanulhatnak.   

A Fő téri rendezvényt a Szombathelyi Horvátok Egyesülete szervezte a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve, amely utóbbinak elnöke, Jurasits Ferenc köszöntőjében kifejtette: az a céljuk, hogy teret és lehetőséget adjanak a nyelv, a kultúra és a hagyomány ápolásához. A zene, az ének és a tánc segítségével kínálják a közönségnek a horvát kultúra egy kis szeletét, remélve, hogy ezáltal tovább is adják azt az újabb generációnak.  

- Száz esztendeje járnak a horvátok magyar földön, nem hoztak magukkal se aranyat, se ezüstöt, de hitet, reményt igen, és legnagyobb kincsüket, a horvát nyelvet, kultúrát – mondta Jurasits Ferenc a színpadon. Hozzátéve: azért, hogy halljuk a horvát szót, köszönet a családoknak, iskoláknak, templomoknak, a szentmiséknek. Ami élő, ami fennmaradt ötszáz éven át, azt a jövőben is meg kell őrizni.  

Jozo Solga (Szolga József), a horvát nemzetiség parlamenti szószólója arról beszélt, ő maga is egy Szent Márton-városból jött Szombathelyre, Márton szülővárosába. 

- Tudjuk, hogy legalább két közös pontunk van: a hit, a vallás és a nyelv. Amikor tíz éve elhatároztuk, hogy itt oktatási központot hozunk létre, azzal a szándékkal tettük, hogy óvoda, iskola, gimnázium és diákotthon épüljön az ötszáz éve megőrzött kultúra továbbadásának segítéséhez – mondta a szószóló. Kiemelte: remélik, hogy a jövőben kulturális központtá is fog fejlődni az intézmény. 

Dr.  Mladen Andrlic horvát nagykövet beszédében azt hangsúlyozta, hogy mekkora gazdagság, hogy a horvátoknak itt intézményei vannak; köszönetet mondott a magyar államnak ezért, és reményét fejezte ki, hogy gimnáziumi szinten is folytatódik majd a mostani általános iskolai oktatás. Beszélt Szombathely és Pula együttműködéséről, mindkét városban van magyar közösség, ami erősíti ezt.  

Paukovitsné  Horváth Edittől, a Miroslav Krleľa Horvát Óvoda és Iskola igazgatójától megtudtuk: idén szeptemberben már a 7. osztály kezd tanévet a most nyáron felújítás alatt álló intézményükben, ami azt jelenti, hogy két év múlva már az első gimnáziumba várják a diákokat, nemcsak saját tanulóikat, hanem a környékbelieket is.  

Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere megnyitójában a horvát közösség karakterét így ragadta meg: vidám, mosolygós és összetartó; és ez sokat hozzátesz a város kulturális életéhez, illetve példaértékű egész Magyarországon.

A rendezvényen részt vett, mint mindig, Ágh Ernő, a Szent Kvirin Egyházközség világi elnöke, aki - amint fogalmazott - „szívében horvát”, ha nemzetiségében nem is; és prof. dr. Gadányi Károly, nyugalmazott rektor, aki horvát-magyar kettős állampolgárként jár el nagyon szívesen ezekre a programokra.  A mai délután folyamán kulturális csoportok váltják egymást a színpadon, a nap táncházzal zárul; a Koprive fergeteges muzsikája hangzik majd messze szállva a városban.

közösség

további frisss

lap tetejére