Erős szélre és télies időre figyelmeztetnek

OMSZ • 2018. február 01., csütörtök •
Vége a tavasznak... Hideg lesz, havazhat és viharos lesz a szél.

Általános jellemzés
Változékony, egyre hidegebb, gyakran csapadékos idő várható. A havazás területi kiterjedésében és mennyiségében még jelentős bizonytalanság van.

Felhőzet, csapadék
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán vasárnap és hétfőn számíthatunk több órás napsütésre.
Csütörtök éjszaka csapadékhullás kezdődik elsősorban a Dunántúlon, amelyet a hajnali órákban a Bakony és az Alpokalja magasabb részein havas eső, havazás vált fel.
Pénteken átmeneti csapadékszünet után délutántól újabb csapadékzóna érkezik, ekkortól már az ország több pontján eshet. Zömében eső várható, ugyanakkor a Dunántúl nyugati és északi tájain havas eső, majd estefelé egyre inkább havazás vált fel. A 0 fok közeli hőmérséklet miatt latyakos, tapadó hóra kell számítani. A hóréteg vastagsága éjfélig néhány nyugati megyében elérheti az 5 cm-t, de a dunántúli hegyekben ennél többre kell számítani.
Szombaton egy harmadik csapadékzónából már szinte országszerte eshet. Az Alföldön zömében eső lesz, másutt – kiváltképp a dunántúli és észak-magyarországi hegyekben – havas eső, havazás várható. A szombati nap végére nagyjából megszűnik a csapadék. A hóréteg vastagsága a Dunántúlon síkvidéken már mintegy lepel-10 cm között valószínű, de a magasabb hegyekben (beleértve az Északi-középhegységet is) ennek akár a duplája is felhalmozódhat.
Lényeges tényező még a szombaton feltámadó északnyugati szél, amely elsősorban a Bakonyban hóátfúvást okozhat.
Átmeneti csapadékmentes időszakot követően kedden újból előfordulhat csapadék, amely ekkor már nagyobbrészt hóban hullhat le.

Hőmérséklet
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pénteken és szombaton általában fagypont felett, -1 és +7 fok között alakul, majd vasárnap +2, -4, hétfőn pedig -3, -12 fok is valószínű. A kedd hajnal ismét enyhébb lesz, de továbbra is fagyni fog.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken és szombaton 1 és 10 fok között várható, az a alacsonyabb értékekkel a Dunántúlon, a magasabbakkal pedig a Tiszántúlon. Később -1 és +5 fok közötti csúcsérték valószínű.

Szél
Pénteken még élénk-erős délnyugati szél lesz a jellemző, majd szombaton és vasárnap északnyugati, nyugati szélre kell számítani. A legerősebb széllökések szombaton a Dunántúlon meghaladhatják a 60 km/h-t is, amely elsősorban a Bakonyban hófúvást okozhat. A későbbi időszakban inkább csak élénk (20-35 km/h) széllökések várhatóak.
 

közösség

további frisss

lap tetejére