Változik a szerencsejáték: meglepőt húzott a kormány – szinte biztosan adómentes lesz a lottónyeremény

• 2023. november 04., szombat •
Sokakat érintő javaslatot terjesztett elő a kormány a parlamentnek. Fokozná ugyanis a legnépszerűbb szerencsejátékok iránti érdeklődést, ennek érdekében pedig hajlandó hozzányúlni az eddigi adózási rendhez is.
Változik a szerencsejáték: meglepőt húzott a kormány – szinte biztosan adómentes lesz a lottónyeremény

Mentesülhet az adó alól a szerencsejátékok nyereménye – derült ki a kormány parlamentnek beterjesztett őszi adócsomagjából. A fejleményt a Népszava szúrta ki.

A jelenlegi szabályozás szerint a nyeremények minden esetben az szja-törvény szerint adóznak. Ez azt jelenti, hogy 15 százalékos levonás terheli a nyereményt. Ennek azonban nem a nyertesnek kell eleget tennie. Ő ugyanis eleve nettósítva kapja meg az összeget, vagyis a befizetési kötelezettséget előzetesen már levonják. Így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli  - írja a Világgazdaság.

Csakhogy mindez a beterjesztett kormányzati javaslat értelmében alaposan megváltozna. Az szja-törvény 76. paragrafusának első bekezdése helyébe ugyanis a következő rendelkezés lépne:

A nyeremény esetében – ha az nem tartozik a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá – a szerencsejáték szervezéséről szóló (...) törvény szerinti külföldi jackpot rendszerből, a fogadásból származó nyeremény (a továbbiakban együtt: adóköteles nyeremény) címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni.

Ennek indoklása még világosabb. Ebben ugyanis azt írják, hogy a tradicionális számsorsjátékokon (lottó, kenó, puttó) való részvételi kedv fokozása érdekében a javaslat mentesíti a személyi jövedelemadó alól az ilyen játékokon elért nyereményeket. Magyarán adómentessé válhatnak a legkedveltebb szerencsejáték-nyeremények.

Forrás: vg.hu
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

közösség

további frisss

lap tetejére