Változást hozhat az új építészeti törvény

• 2023. október 07., szombat •
A tervezet szándéka szerint gondoskodik a magyar épített örökség megőrzéséről.
Változást hozhat az új építészeti törvény

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) elkészítette, illetve a kabinet támogatását elnyerve a kormány honlapján publikálta a magyar építészetről szóló törvény szövegtervezetét – közölte az ÉKM pénteken az MTI-vel.

A törvényalkotó munka során a minisztérium több mint ötezer szakmai javaslat és észrevétel felhasználásával készítette el az Országgyűlés 2023. évi őszi ülésszakában tárgyalásra kerülő törvénytervezetet, most társadalmi egyeztetésre bocsátja – írták.

A szaktárca közleményében ismerteti: a törvénytervezet kimondott célja, hogy az eddigi széttagolt szabályozási rendszer helyett egy egységes, átlátható és következetes keretrendszerrel támogassa a magyar építészet ügyét. A tervezet az építészek munkáját kiszabadítja a számok és szabályok kizárólagosságából és visszaadja az építészeti elveknek, mindenekelőtt az illeszkedésnek és az esztétika szabályainak a teret - írja a Mandiner.

A tervezet szándéka szerint gondoskodik a magyar épített örökség megőrzéséről,

a tájépítészet szerepének erősítéséről, illetve a fenntartható fejlődés, a környezet- és klímavédelmi szempontok következetes alkalmazásával védi zöldfelületeinket. A hazai építési anyagok felhasználásnak törvényi támogatásával pedig a nemzeti építésgazdaság érdekeit képviseli.

A társadalmi egyeztetés során október 12-ig várják az észrevételeket – olvasható az ÉKM közleményében.

Forrás: mandiner.hu, (MTI)
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

közösség

további frisss

lap tetejére