Változások jönnek az állampapíroknál

• 2023. december 02., szombat •
A magyar állampapírokban olyan változásokat tervez a kormány, amelyek meghatározhatják az egész gazdaság helyzetét 2024-ben. Az Államadósság-kezelő Központ közleménye szerint két új állampapír megjelenése is esedékes jövőre.
Változások jönnek az állampapíroknál

Több új állampapír-sorozatot is piacra dob az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) jövőre – derül ki az intézmény pénteki közleményéből. Eszerint 2024-ben érkezik a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és az 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír. További újításként, átárazzák a Magyar Állampapír Pluszt és kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt - írja az Index.

Pénteken mutatták be az Államadósság-kezelő Központ tervét az ország 2024-es finanszírozására. Az erről szóló sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az ÁKK vezetője beszéltek pénzügyi kérdésekről, köztük az állampapírok átalakításáról. 

A hivatalos sajtóközlemény ismertette Magyarország 2024. évi finanszírozási tervét, amely szerint a hatályos 2024-es költségvetési törvény alapján a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 2515 milliárd forint.

A CÉLKITŰZÉSEK KÖZÖTT SZEREPEL TÖBBEK KÖZÖTT AZ INTÉZMÉNYI ÁLLAMKÖTVÉNY-SOROZATOK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSE; 3 ÉVES FIX KAMATOZÁSÚ FIX MAGYAR ÁLLAMPAPÍR ÉS 5 ÉVES, HŰSÉGPRÉMIUMOT FIZETŐ BÓNUSZ MAGYAR ÁLLAMPAPÍR-SOROZAT BEVEZETÉSE, ILLETVE A MAGYAR ÁLLAMPAPÍR PLUSZ ÁTÁRAZÁSA; DEVIZAKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁSOK; EGY 500 MILLIÁRD FORINTOS CSEREAUKCIÓS PROGRAM; A FORINT ZÖLDKÖTVÉNY KIBOCSÁTÁSOK FOLYTATÁSA.

A költségvetés 2024. évi nettó finanszírozási igénye 2515 milliárd forint, amelyet 2643 milliárd forint nettó kibocsátás finanszíroz. A finanszírozási igényt meghaladó nettó finanszírozás a likviditási tartalékokat növeli. A forint lakossági állampapírok 1528 milliárd forint értékben fedezik a nettó finanszírozási igényt, míg a nettó devizafinanszírozás 987 milliárd forint értékben járul hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

2024-ben 10 273 milliárd forint összegű bruttó kibocsátás és hitelfelvétel várható a csereaukciókat is figyelembe véve, szemben a 13 358 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves átlagos bruttó államadósság-kibocsátási volumennel.

2024-BEN AZ ÁLLAMADÓSSÁG SZERKEZETÉRE VONATKOZÓ BENCHMARKMUTATÓK ÉRTÉKEI NEM VÁLTOZNAK.

A Zöld Kötvény Keretprogram 2023. júliusi megújításának bázisán az ÁKK fenntartható pénzügyi stratégiai célja 2024-ben a befektetői bázis szélesítése, a nemzetközi piaci jelenlét biztosítása és erősítése a zöldkötvény-kibocsátások folytatásával, továbbá – a piaci körülményektől függően, illetve legjobb piaci gyakorlatok figyelembevételével – új kötvényinstrumentumok kibocsátásának vizsgálata.

Az államadósság-kezelés részpiacainak céljai a következőképpen alakulnak a 2024-es finanszírozási terv szerint:

Intézményi forint állampapír-finanszírozás

Az ÁKK stratégiai célja az államadósság kamatköltségeinek hosszú távú minimalizálása a kockázatok figyelembevételével, valamint a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében az ÁKK 2024-ben nettó negatív intézményi forintkötvény-kibocsátási volumennel tervez, átlagosan közel 7 éves futamidővel.

A 2025–26-os intézményi lejárati csúcsok mérséklésének céljából 2024-ben 500 milliárd forintos csereaukciós program szerepel a tervben. Tervben van az intézményi államkötvény-sorozatok számának lehetőség szerinti csökkentése, illetve a kereslethez rugalmasabban igazodó DKJ-piac kialakítása és fenntartása a piaci likviditás javítása érdekében. Az elmúlt évhez hasonlóan kevesebb változó kamatozású forintkötvény-kibocsátást tervez az ÁKK. 

Lakossági állampapír-finanszírozás

Az ÁKK célja 2024-ben a GDP 2%-ának megfelelő nettó finanszírozás a háztartások állampapír-befektetései által, amely kismértékben haladja meg a 2024-ben a lakosság részére kifizetendő kamatkiadást.

A 2023-ra bevezetett, a lakossági arányra vonatkozó 20-25%-os államadósság-arányos benchmarksáv változatlanul érvényben marad 2024-ben. A Lakossági Állampapír Stratégiával összhangban az ÁKK célja, az értékpapírszámlával rendelkező, aktív ügyfelek számának és a digitális értékesítési csatornák részarányának növelése, többek között a Magyar Államkincstár által 2023. decembertől biztosított, egyszerűsített számlanyitási lehetőségen keresztül is.

A termékszerkezet átalakításának további folytatása a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír és 5 éves, hűségprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapír sorozat bevezetésével 2024. januártól, illetve a Magyar Állampapír Plusz piaci átárazása 2024. júniustól és az Egyéves Magyar Állampapír megszüntetése.

A vagyoni koncentráció mérséklése végett 2023. január 1-jétől kezdődően a forgalmazókra nézve értékesítési korlát került bevezetésre. Az értékesítési korlát bevezetése hatására a 100 millió forint feletti lakossági állampapír-állománnyal rendelkező ügyfelek aránya a 2022. december végi 21,2%- ról 18,7%-ra csökkent 2023. október végére a teljes lakossági állampapír-állományon belül. 

A devizaadósság arányára vonatkozó 30 százalékos felső korlát 2024-ben is változatlanul érvényben marad. 2024 első felében legfeljebb 2 milliárd dollár volumenű nemzetközi devizakötvény-, illetve benchmark méretű zöld eurókötvény-kibocsátást tervez az ÁKK kedvező piaci körülmények esetén. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére