Váci horrorbaleset: megelőzhető lett volna a tragédia, a tinik még élhetnének

borsonline.hu • 2023. augusztus 27., vasárnap •
Egy 16 éves váci lány és egy 18 éves fiú vesztette életét pénteken egy borzalmas autóbalesetben. Egyikük sem volt bekötve, kirepültek az autóból. Az öv talán megmenthette volna őket.
Váci horrorbaleset: megelőzhető lett volna a tragédia, a tinik még élhetnének

A biztonsági öv életeket menthet, mi sem igazolja ezt jobban, mint amikor egy baleset áldozata azért veszti életét, mert kirepül a kocsiból - írja a borsonline.hu.

Csütörtökön éjjel borzalmas és tragikus baleset történt Vác belterületén. Egy autó előzés közben elvétette a manővert, lesodródott az útról, egy fának csapódott, majd a tetején állt meg. Az autó két utasa, a 16 éves Zsaklin és a 18 éves Rikardo a helyszínen életét vesztette, miután mindketten kirepültek a kocsiból. Egyikük sem volt bekötve… 

Az elmúlt egy évben ők már a hatodik és hetedik olyan fiatal, akik azért haltak meg, mert a baleset során kirepültek a kocsiból.

Azt nyilván csak szakértői vizsgálat tudná pontosan megmondani, hogy adott esetben életben maradtak volna-e, ha be vannak kötve, de az biztos, hogy nagyobb esélyük lett volna rá. A szakértők szerint a legtöbb balesetben életben maradtak volna, ha be lettek volna kötve. Nem lehet elégszer hangsúlyozni:

életeket menthet a biztonsági öv!

A 14 éves Jázmin a hátsó ülésről repült ki

2022. december 2-án egy mindössze 14 éves veszprémi lány halt meg Csopakon, a biztonsági öv az ő életét is megmenthette volna. Kocsijuk, amit egy 25 éves sofőr vezetett, a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt, amikor egy jobbra ívelő kanyarban kisodródott, egy nagyobb kő megdobta, ezért az autó visszarepült az útra, ahol felborult. A hátul ülő Jázmin kirepült az autóból és életveszélyes sérüléseket szenvedett. Másnap a kórházban belehalt sérüléseibe.

„Ez felfoghatatlan! Nagyon nagy fájdalom a Drága Kislányunkat elveszíteni!”

 - írta Jázminka édesanyja a baleset után fájdalmában.

A 24 éves Melániát is megmenthette volna az öv

Idén március 19-én lesodródott az útról és fának csapódott, majd tetejére borult egy személyautó Ősi közelében. A kocsiban hátul ülő 24 éves Melánia kirepült a kocsiból, és belehalt a sérüléseibe. Édesanyja később arról beszélt, hogy 28 éves sofőr és utasa az autósok előtt, akik megálltak segíteni, letagadták, hogy volt velük egy harmadik utas is, így egy óra is eltelt, mire a lányra rátaláltak és kiértek hozzá a mentők. Sajnos már túl későn… Az elöl ülő két férfi kisebb karcolásokkal megúszta a balesetet.

Nem vette észre a szemből érkezőt

2023. április 26-án egy mindössze 20 éves pénzesgyőri fiatalember szenvedett súlyos balesetet: a férfi a kocsijával előzni akart, de közben nem vette észre a szemből érkező autóst, így, miközben félrerántotta a kormányt, letért az útról. 

Az autó többször megpördült a levegőben, vezetője, Attila pedig kizuhant a kocsiból, járművétől jóval messzebb találták meg. A fiatal a kórháza szállítást követően elhunyt a kórházban. 

Nagyon jó ember volt, imádta a barátait és a családját. Szerintem nem volt olyan ember a településen, aki ne ismerte volna Attilát

 - nyilatkozta a fiatalemberről egy barátja a tragédia után.

Ha be lett volna kötve, nem repül ki az autóból, valószínűleg életben marad. 

17 éves fiú és 20 éves utasa halt meg Füzesabonynál az öv miatt

Idén július elején Füzesabonynál vesztette életét egy 20 éves nő és egy 17 éves fiú. A két fiatal egy mezőgazdasági úton autózott egy tanya közelében, amikor az autó letért az útról, az árkon át többször átfordult, majd a búzatáblában állt meg. Sem a sofőr, sem női utasa nem használta a biztonsági övet. 

Mindketten kirepültek a kocsiból, egyiküket a jármű mellett, másikukat a kocsi alatt találták meg a helyszínre érkező füzesabonyi tűzoltók. Mindkét fiatal életét vesztette a balesetben. Kiderült, az autót vezető Balázs mátramindszenti volt és Pétervásárára járt iskolába. Idén ő nyerte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt a mezőgazdasági gépész kategóriában. A két fiatal értelmetlen halála sokkolta családtagjaikat és ismerőseiket.

Életeket menthet az öv!

A rendőrség évente több alkalommal is felhívja a figyelmet a biztonsági öv használatára, különböző kampányokkal, vicces képekkel, kisfilmekkel igyekszik nyomatékosítani, hogy mennyire fontos az öv használata.

 „Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező” – írták honlapjukon.

közösség

további frisss

lap tetejére