Üzemanyagár: rendkívüli drágulást jelentettek be szombattól Magyarországon

• 2024. június 21., péntek •
Egy hét leforgása alatt ötödjére jelentenek be üzemanyagár-emelést. Az külön aggasztó, hogy egymást érik a rendkívüli, szokatlan időpontban meghirdetett üzemanyagár-változások.
Üzemanyagár: rendkívüli drágulást jelentettek be szombattól Magyarországon

Folytatódik az üzemanyagár-emelés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. 

Az üzemanyagár-figyelő blog úgy fogalmazott, hogy "nincs megállás" az üzemanyagár-emelkedésében - olvasható a Világgazdaságon. Ezzel ara utalt, hogy holnap, szombaton is drágul a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi szinten, ami várhatóan a töltőállomások áraiban is megjelenik majd. 

A benzinért bruttó 4 forinttal fizethetünk majd magasabb árat a hétvégétől, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal nő.

Így az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 606 Ft/liter,
  • gázolaj – 627 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 602 és 620 forint. Ezek éppen, hogy életbe léptek, csütörtöktől hatályosak. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek átlagárak, tapasztalatunk szerint a benzin jellemző ára 600 forint, a dízelé pedig 614. Holnaptól ez biztosan fölfelé változik.

Durva tempóban drágul az üzemanyag

A magyar üzemanyagár az elmúlt másfél hétben egyértelműen emelkedni kezdett. Június 14–22. között, tehát múlt péntektől ezen a héten szombatig 

a benzin nagykereskedelmi ára 15, a dízelé már 31 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 75, a dízelár pedig 61 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 34 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 20 forint plusz figyelhető meg. Az 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért drágul az üzemanyag Magyarországon?

Lapunk már a múlt héten felhívta rá a figyelmet, hogy minden jel szerint drágulás következik a magyar benzinkutakon. Ez tehát immár hivatalos. Ennek persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból.

Először is tetemes romlás állt be a dollár-forint árfolyamában. Most pénteken 372,4 forint a váltás, ami jóval magasabb, mint a június eleji 358 forint. Az olajnál ismét 85 dollár fölött van a jegyzés, egészen pontosan a Brent jegyzése 85,52 dollárt mutat péntek délelőtt, ami a május vége óta csúcsot jelent. Főleg úgy, hogy június elején még 76 dollárnál tartott.

Még egy érdekesség megfigyelhető, ez pedig már kifejezetten magyar specifikum. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken lépte

Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére