Üvegvisszaváltás: tavaszra kiépülhet a kézi gyűjtőpontok rendszere

• 2023. december 05., kedd •
Magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi lehetővé, hogy a legkisebb településekről is rendszeresen begyűjthető és feldolgozható legyen minden újrahasznosítható hulladék majd. A visszaváltott, feldolgozható fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket ömlesztve veszik át, helyben szortírozzák és tömörítik a Returmatic Solutions Zrt. kisteherautón érkező berendezései – közölték ma Budapesten.
Üvegvisszaváltás: tavaszra kiépülhet a kézi gyűjtőpontok rendszere

A legkisebb településre is elmennek majd a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért, a kézi visszaváltó rendszer várhatóan áprilisra indulhat el teljes körben – derült ki a Minden Doboz Visszajár és a MOHU közös sajtótájékoztatóján.

Teljesen új megoldással, mobil módon gyűjti be, regisztrálja, majd dolgozza fel a kézi átvevőhelyeken a visszaváltott fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket a Returmatic Solutions Zrt., a MOHU-val való együttműködés keretében - írja a Világgazdaság.

Az egyedülálló, magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé január 1-je után, hogy a legkisebb településről is, ahol visszagyűjtő automaták nem lesznek, rendszeresen begyűjthető és feldolgozható legyen minden újrahasznosítható hulladék. A rendszer lényege, hogy a 400 négyzetméter alatti üzletekben, amelyek nem kötelezettek visszaváltó automaták elhelyezésére, a visszaváltott palackokat és üvegeket a kereskedőtől hetente gyűjtik be a Returmatic mobil feldolgozó pontjai.

Idén július 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodást meghatározó jogi szabályozás hazánkban, amely már nem tette lehetővé az automaták további működtetését a korábbi formában. A Returpack rendszer technológiai tapasztalatainak felhasználásával, 

a magyar Returmatic Solution Zrt. egy Európában is egyedülálló megoldást fejlesztett ki.

Az új rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. égisze alatt zajlik a visszaváltható ital- csomagolóanyagok teljes begyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása. Ennek két útja lesz: a 400 négyzetméter alapterületűnél nagyobb áruházakban a MOHU Zrt. visszaváltó automatákat helyez el, ahová a felhasználok viszonylag könnyen eljuttathatják az összegyűjtött hulladékot. 

A több tízezer kisebb egységnél, ahol a helyhiány miatt, vagy gazdasági szempontból nem éri meg automata berendezéseket elhelyezni, nemzetgazdasági érdekünk gondoskodni a visszaváltás megszervezéséről, 

egy világújdonságnak számító innovációval tudunk belépni a hulladékhasznosítás megváltozott piacára

– mondta Vida Péter, a Returmatic Zrt. ügyvezetője. 

A mobil gyűjtőberendezés egy áttervezett teherautó és többfrakciós visszaváltó automaták kombinációja,

a speciális járművekkel akár a legkisebb falvakba is eljuthatnak és begyűjthetik az újrahasznosítható csomagolásokat. 

A boltok által visszaváltott üveget, műanyag palackot és fémdobozt a mobil gépek már a helyszínen azonosítják, leszámolják, tömörítik, és a kereskedőnek szinte azonnal utalja is a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az átadott mennyiség visszaváltási díját.  A kereskedői motivációt a palackonkénti 5 forintos kezelési díj jelenti, és az, hogy a vásárlók vélhetően az adott üzletben költik el a visszakapott betétdíjat.

Európai uniós elvárás

Az aludobozok esetében a csomagolási hulladékok elvárt újrahasznosítási aránya 2025-ig 50 százalék, míg 2030 végéig 60 százalék, az üveg esetében 70 százalék, valamint 75 százalék, míg a műanyag csomagolások esetében 77 százalék, illetve 2029-re 90 százalék. Magyarországon minden visszaváltási díjas – tehát, külön logóval ellátott – üveg, PET-palack vagy aludoboz visszaváltási ára egységesen 50 forint lesz.

A részben szabadalomnak számító új magyar technológia egyedülálló, mert azonnal, a helyszínen elkezdik feldolgozni az átvett csomagolóanyagokat. Összetörik az üveget, préselik a dobozokat, ezeket tömörítve jóval kevesebb helyet foglalnak, így szállításuk is takarékosabb. 

A terméket azonosító rendszerünk naprakész és pontos elszámolást biztosít

 – hangsúlyozta  Duma László, a Minden Doboz Visszajár képviselője.

A rövid felkészülési idő miatt nem jöhetett szóba a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott számlálóközpontok kialakítása, ahová a kézzel visszavett ép palackokat szállítják, megszámolják, és az adatok alapján utólag gondoskodnak a fogyasztók számára már kifizetett díj kézi visszaváltó üzlet számára való megtérítéséről.

Egyelőre 83 mobil automataberendezés gyártása zajlik, a begyűjtést és helyben szortírozást, tömörítést végző berendezések az ország hét telephelyéről indulnak a túrákra.

A kézi visszaváltó rendszer teljes kiépítése áprilisra van megcélozva, most jelentkeznek a kis üzletek, amelyekből több tízezer van az országban.

Része a szolgáltatásnak a Magyarországon elsőként bevezetett azonnali bankszámlára utalás is, ami Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerek vezetője szerint a visszaváltási pont hálózatához önként csatlakozók elégedettségét váltja majd ki, és hozzájárul a visszaváltási pontok számának gyarapodásához.

A várhatóan 2024 tavaszán induló rendszer működtetésében az italospalack-begyűjtésben a Returpack/Returmatic lett a MOHU partnere. 

Több országban az üveg nem része a visszaváltó rendszernek, ami lényegesen egyszerűbb rendszer üzemeltetését teszi lehetővé

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: vg.hu
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

közösség

további frisss

lap tetejére