Utakat, játszóeszközöket tett tönkre a víz Felsőcsatáron, vis maior támogatást igényelnek

há • 2024. június 10., hétfő •
Már nem veszélyeztet lakóingatlant a víz, és az utakon is lehet közlekedni Felsőcsatáron hétfőn délben, de a kár jelentős. Az önkormányzat vis maior támogatást kénytelen igényelni.
Utakat, játszóeszközöket tett tönkre a víz Felsőcsatáron, vis maior támogatást igényelnek

Kiskerteket árasztott el vasárnap hajnalban a víz, és egy darabig az utak is járhatatlanok voltak. - Meglehetősen nagy víztömeg zúdult a hegyről levezető útra, de most már lehúzódott a Pinka, úgyhogy bízunk benne, hogy így is marad. A vízügyi szakemberek folyamatosan jelen vannak, figyelik a folyó vízállását, ami még bizonytalanságot okoz, az az, hogy nem tudjuk, mekkora az Ausztriában leesett csapadék mennyisége. Ez még hozhat változást a magyarországi szakaszon - mondta a frisss.hu-nak hétfőn Konczér Katalin, a település most újraválasztott polgármestere, aki maga is részt vett a mentési munkákban.

- A teljes falu megmozdult vasárnap. Az önkéntes mentőcsapatunk csatárláncban dolgozott, de a közösségi médiában is közzétettük a felhívásunkat, és az élet igazolta, hogy nagyon sokan követik az oldalunkat, és jöttek, segítettek. Az óvodánkba járó gyermekek szüleinek külön csoportja van, ők szintén megosztották az információt. Ennek eredményeként csodálatos volt látni azt az összefogást, amit Felsőcsatár lakói produkáltak - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: sokan lejöttek a hegyről, rakták a zsákokat, és volt, aki járművel, traktorral jött, ami óriási segítség volt. - Két helyen is kellett a védekezésre koncentrálni, egyrészt a Pinka folyónál, másrészt a Narda felőli befolyásnál, ahol egy lakóingatlan volt veszélyben - részletezte Konczér Katalin.

500 zsákja és 8 köbméter töltőanyaga volt eredetileg a falunak, de ehhez további 1000 zsákot hoztak vasárnap reggel, és még 5 köbméter anyagot. Még mindig nem volt elég, délután újabb 2000 zsákot, valamint 15 köbméter töltőanyagot kellett beszerezniük. A kár jelentős, megtudtuk: az utcákat kimosta a víz, 20 cm-es szintkülönbségek keletkeztek, a padkát sok helyen elvitte az áradat, de tönkrementek játszótéri játékok és rekreációs elemek is. Konczér Katalin azt mondta, önerőből az önkormányzat ezt nem tudja pótolni, vis maior támogatást kénytelenek majd igényelni.

közösség

további frisss

lap tetejére