Ursula von der Leyen újabb botrányba keveredett

• 2023. augusztus 17., csütörtök •
Az Európai Bizottság német elnöke múlt héten pár napot töltött el a Görögországban, Kréta szigetén a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotakisz meghívására. A probléma: az Európai Unió több ügy kapcsán is vizsgálódik a görög kormánnyal szemben. Egy EP-képviselő emiatt vizsgálatot és magyarázatot követel az uniós intézmény vezetőjétől.
Ursula von der Leyen újabb botrányba keveredett

Az év ezen szakaszában nagyon sokan mennek el nyaralni, így tesznek a vezető politikusok is. Így tett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is, aki a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotakisz meghívására a Kréta északi részén található Haniában töltött el pár napot a miniszterelnök nyaralójában, amiről a Politico számolt be - írja az Index.

Az, hogy von der Leyen mivel tölti idejét a szabadsága alatt, alapvetően a magánélete részét képzi, ugyanakkor mint arra a holland Sophie In 't Veld EP-képviselő a hír kapcsán felhívta a figyelmet,

VON DER LEYEN ÚGY FOGADTA EL A GÖRÖG MINISZTERELNÖK MEGHÍVÁSÁT, HOGY KÖZBEN AZ EURÓPAI UNIÓ TÖBB ÜGY KAPCSÁN VIZSGÁLJA A GÖRÖG KORMÁNYT.

Példaként többek között a Pegasus-botrányt – amiben egyébként a magyar kormány is érintett –, Giorgos Karaivaz oknyomozó újságíró a mai napig megoldatlan meggyilkolását, a nemrég több száz ember halálával járó, migránsokat szállító hajótörést, illetve a független felügyeleti szervek munkájának aláásását említette.

Mint írta, az Európai Bizottság mindezekről kínosan hallgat, miközben az EB-elnök épp a görög miniszterelnök meghívására utazott annak nyaralójába. Ezért arra szólította fel von der Leyent, hogy az Európai Bizottság Görögországgal foglalkozó ügyei kapcsán mentse fel magát.

Emellett a holland EP-képviselő a Politiconak arról is beszélt, hogy a nyaralás

súlyos megsértése a szerződéseknek, a politikai tisztességnek és a semlegességnek,

emiatt úgy gondolja, hogy von der Leyen függetlensége mellett a hitelességét is veszélyezteti.

In 't Veld ezért levelet írt a Bizottságnak és az európai ombudsmannak, emellett az ügyről vitát is kezdeményezne az Európai Parlamentben.

A még múlt heti nyaralás kapcsán a Politico megkereste az Európai Bizottságot, aminek a szóvivője röviden úgy fogalmazott, hogy von der Leyen utazása privát volt, ami teljes mértékben összhangban áll a Bizottság irányelveivel, emellett az EP-képviselő kapcsán felvetett ügyekben az EB korábbi hivatalos nyilatkozatait ismételte meg.

Már korábban is megütötte a bokáját von der Leyen

A 64 éves EB-elnöknek nem ez az első botránya. Mint arról korábban beszámoltunk, a koronavírus-járvány alatt gyakran váltott üzeneteket a Pfizer vezérigazgatójával, miközben a cég BioNTech-kel közösen előállított vakcinájának beszerzéséről tárgyalt az Európai Bizottság elnökeként.

Az erről szóló üzenetváltás tényét egy New York Timesnak adott interjúban ismerte el, ami után egy újságíró el szerette volna kérni az üzeneteket a Bizottságtól. Ezeket azonban nem adták ki annak ellenére, hogy még az európai ombudsman is azt állapította meg, hogy azok olyan iratoknak minősülnek, amelyek a döntéshozatalban segítették a politikust, emiatt nyilvánosságra kéne hoznia. Ez azonban a mai napig nem történt meg, ezért a New York Times pert is indított az uniós intézménnyel szemben.

Ursula von der Leyen jövőjét illetően egyébként nem tudni, hogy a 2024-es EP-választások után megpróbálkozik-e egy második ciklussal, bár sajtóhírek szerint nagyobb rá az esély, minthogy nem. Ezzel kapcsolatosan egyébként már tárgyalt pártja, a bajor CSU EP-képviselőjével, Manfred Weberrel és Olaf Scholz német kancellárral is.

Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary
Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére