Ursula von der Leyen nem indul az EP-választáson

• 2023. szeptember 15., péntek •
Ursula von der Leyen nem indul a jövőre esedékes németországi európai parlamenti választásokon, ennek ellenére továbbra is a jobbközép erők jelöltje kerülhet az Európai Bizottság élére.
Ursula von der Leyen nem indul az EP-választáson

Von der Leyen három CDU-tisztségviselő szerint közölte a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Alsó-Szászország tartománybeli helyi szervezetével, hogy nem akar helyet kapni a jövő júniusban tartandó európai parlamenti választáson induló regionális jelöltlistán – írja a Politico.  A CDU tisztviselői szerint a párt támogatja, hogy von der Leyen az Európai Néppárt Spitzenkandidatja, vagyis csúcsjelöltje legyen. A Néppárt hivatalosan jövő év elején fog dönteni arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt - írja az Index.

A választásokat az unió összes tagállamában megrendezik, a választópolgárok arról döntenek, hogy kik töltsenek be kulcsfontosságú pozíciókat az európai intézményekben. Az előzetes felmérések szerint az Európai Néppárt pártcsalád vezet a választásokon. 

Magyarország kihátrál Von der Leyen mögül?

Spanyol és német vezetők is jelezték, hogy készek támogatni Ursula von der Leyent, ha még egy cikluson keresztül akarja irányítani az Európai Bizottságot. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint mára már korántsem egyértelmű, hogy Magyarország támogatja Von der Leyent egy újabb ciklus erejéig.

„Mi nagyon támogattuk Ursula von der Leyent, de most a saját politikai napirendjét erőlteti a tagállamokkal történő konzultáció nélkül a geopolitikában, az Egyesült Államokkal és a Kínával való viszonyban, a háborús kérdésekben és a szankciókban” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Úgy véli, hogy az elmúlt évek teljesítményének függvényében van okunk elgondolkozni azon, hogy támogatható-e von der Leyen újbóli jelölése.

Szuverén országként ezt megtehetjük, hiszen nekünk is lesz egy szavazatunk, de addig még sok víz lefolyik a Dunán

– jelentette ki Orbán Balázs.

Forrás: index.hu
Fotó: Florian Gaertner / Getty Images Hungary

közösség

további frisss

lap tetejére