Újabb ingatlanokra kerül ki az "Eladó" tábla

há • 2023. március 31., péntek •
Értékeltek a frakciók: történelmi pillanatnak nevezték a politikusok a csütörtöki közgyűlés legfelemelőbb eseményét: Geszler Mária nagy jelentőségű felajánlást tett a város számára, amelyet a testület egyhangúlag elfogadott. Vita nem ezen volt.
Újabb ingatlanokra kerül ki az Eladó tábla

Horváth Soma alpolgármester úgy fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón, hogy felbecsülheteten az ajándék értéke, és örömteli, hogy a kollekcióból állandó kiállítás nyílhat. Az Iparművészeti Múzeumban, a pécsi Kortárs Kerámia Gyűjteményben, de Dániától Görögországig és Kanadától Japánig számos országban őriznek már egy-egy darabot a Kossuth-díjas Geszler Mária kerámiaalkotásaiból. A több mint ötven éve Szombathelyen élő és alkotó iparművész ezer szállal kötődik ide, és most teljes életművéből 45 alkotást ajándékoz a város önkormányzatának. A kerámiákból ősszel nyílik állandó tárlat. Kiderült: a zárt ülésen meghosszabbították Csapláros Andrea múzeumigazgató megbízatását, újabb öt évig vezetheti a kulturális intézményt.Sikerként értékelték azt a döntést is, hogy ezentúl nyaranta a Szova Zrt. fonyódi üdülőjében táborozhatnak a szombathelyi iskolások. Dr. László Győző alpolgármester a részleteket is ismertette: a tervek szerint minden nyáron három hétig vehetik birtokba a gyerekek a Balaton-parti épületet. Évente 3-3 intézmény tanulói élhetnek a lehetőséggel, 1-1 hét időtartamban. Idén a Derkovits-, a Váci- és az Oladi iskola részvételével valósul meg a tábor, körülbelül 60 szombathelyi gyerek nyaralhat így Fonyódon ingyenesen.

Szükségszerű, hogy újabb ingatlanokat kínáljon eladásra az önkormányzat, így tudják pótolni azt a pénzt, ami a szolidaritási adó miatt hiányzik a kasszából - ezt mondta dr. László Győző újságírói kérdésre. A közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy meghirdetnek több Szova-ingatlant, köztük egy Kossuth Lajos utcait és egy Bejczy utcait (ebben kormányhivatal működik), mindkettő különösen értékes. Az alpolgármester ugyanakkor elismerte, hogy jelentős kompenzációt kapott a város a kormánytól, ez azonban nem elég, úgy véli.

Nagy vitát váltott ki a favédelmi terv szigorításának ügye is, amelynek tárgyalását a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezte. A baloldal szerint emögött csak a politikai haszonszerzés szándéka áll, a jobboldali módosító indítványokat nem is fogadták el. Ezzel szemben Illés Károly frakcióvezető azon az állásponton volt, hogy a Homok útihoz hasonló fairtásokat csak úgy lehet megakadályozni, ha a favédelmi tervet mindenki komolyan veszi, és 10 évig ellenőrizhető annak betartása. Végül a képviselők a 3 éves határidőt fogadták el. Illés Károly másnap szóvá tette a személyeskedő hangnemet is, ami a vitát jellemezte. Utalt rá, a favédelmi tervet a Fidesz-KDNP frakció javaslatára hozták vissza a testület elé, ez örömteli, de tény, hogy lehetett volna ennél szigorúbb is. Pozitívumként értékelte azt a döntést, hogy a szabadidőközpont területét nem értékesítheti a város. Megjegyezte: frakciójuk támogatta Geszler Mária felajánlását és a fonyódi gyermektáboroztatást is.

Az önkormányzati gazdasági társaságok üzleti terveivel kapcsolatban álságosnak nevezte a Szova Zrt. számára odaítélt tagi kölcsönt, úgy vélte, nem valószínű, hogy a rossz pénzügyi helyzetben lévő társaság vissza tudja azt fizetni. Elfogadhatatlannak tartotta ebben a helyzetben a jobboldali frakció továbbá a 40 millió forintos marketing célú előirányzatot, valamint az ügyvezetői prémiumot. Hiányolták a stratégiai tervet is. Elhangzott: a városfejlesztési kft. most többszörösét kapja annak, amit az előző cikluban indokoltnak találtak.

Az ingatlanértékesítésekről szólva Illés Károly elmondta, ez már nem is a "családi ezüst", hanem az "arany", lassan nem lesz mit eladni, ráadásul áron alul kíván ezektől megválni az önkormányzat. Ami a TOP Plusz leendő forrásait illeti, azok még nem látszanak, ezért felesleges az ezekből tervezett beruházásokkal foglalkozni - jegyezte meg.

Előrelendülhet az SZKKA-kézilabdacsarnok megépítésének ügye. A város most rendelkezésre bocsát egy területet, és hozzájárult, hogy a Szova-tulajdonban lévő Külső-Zanati úti ingatlanra elkezdődjön a csarnok tervezése. Erről Putz Attila, az Éljen Szombathely! frakció képviselője beszélt. Kiemelte még az Ökotárs Alapítvány által kezelt uniós források lehetőségét, amellyel a szombathelyi civil szervezetek is élhetnek. Mint mondta: negyvenen érdeklődtek, heten be is adták pályázatukat. Hiányolta a zanati utcák felújítására ígért kormányzati forrást. Tóth Kálmán frakcióvezető a TOP Pluszból tervezett beruházások előkészítését indokolta. Mint ismert, amíg nincs meg az uniós forrásokról a megegyezés, azok nem állnak rendelkezésre az önkormányzatok számára sem, ezért egyelőre elvi a kérdés, de a városvezetés előnyhöz akarja juttatni a szombathelyi beruházásokat, ezért addig is feltételes közbeszerzéseket kíván lefolytatni - erről is döntöttek csütörtökön. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta: ezekkel az ajánlatokkal nagyjából két évig lehet számolni, hiszen a folyamatos áremelkedések a kivitelezőket is a számok felülvizsgálatára sarkallják. Az önkormányzat azonban erre előre készült, így eleve belekalkulálták az ajánlattevők növekvő költségeit.

Büszkék lehetünk Geszler Máriára és a felajánlására, örömteli, hogy ősztől a Szombathelyi Képtárban bárki számára megtekinthetőek lesznek a Kossuth-díjas művész kerámiái - emelte ki Koczka Tibor, a Pro Savaria Egyesület képviselője. A zárt ülésről szólva elmondta, Csapláros Andrea régi-új múzeumigazgató jól felkészült, remek pályázatot írt, világosak az elképzelései az intézmény jövőjéről. A harmadik ciklusát kezdő vezető a Vasi Múzeumfalu és a Képtár fejlesztésére fókuszál majd - derült ki.

A városi cégekről úgy fogalmazott: működőképesek, végre tudják hajtani a feladataikat, és nem számolnak elbocsátásokkal - egy kivétellel, ez a színház, amely 40 milliós hiány mellett négy embertől kénytelen megválni - ezért a kormányt hibáztatja. Beszélt a Vasivíz Zrt. gondjairól is: szerinte hiba, hogy az állam tíz évvel ezelőtt 30 fillérben maximalizálta a víz literenkénti eladási árát, miközben ma már 2 forint 80 fillérbe kerül az előállítása. Ha a kormány kipótolná a hiányzó pénzt, jobb helyzetben lenne a cég - mondta. Úgy véli, vízpazarlásra ösztönöz ez a rendszer, sokkal jobb lenne, ha egy bizonyos fogyasztásig maradna az alacsonyabb ár, felette pedig egy másik tarifa érvényesülne.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére