Újabb ázsiai gyorskorcsolyázókat honosítottunk, egyikük többszörös olimpiai érmes!

• 2024. július 06., szombat •
A két tehetség a Ferenc és az Olivér nevet választotta magának.
Újabb ázsiai gyorskorcsolyázókat honosítottunk, egyikük többszörös olimpiai érmes!

Azok után, hogy a közelmúltban nagy port kavart a gyorskorcsolyázó Liu testvérek országváltása (mint ismert, azok után, hogy olimpiai aranyérmet nyertek magyar színekben, úgy döntöttek, kínai felségjelzés alatt folytatják pályafutásukat), újabb ázsiai sportolókat honosítottunk - írja a Mandiner.

Ezúttal két dél-koreai versenyzővel erősített Magyarország: piros-fehér-zöld színekben folytatja a pályafutását Kim Minszok és Mun Vundzsun. Előbbi háromszoros olimpiai érmes gyorskorcsolyázó!

Edzőjük, Csul Vonli Eric már az évek óta hazánkban dolgozik, az ő hívó szavára mondott igent a két tehetség, akik a Ferencvárosba igazoltak.

„A legfontosabb katalizátor Eric kollégám jelenléte, hiszen neki megalapozott hírneve van Koreában és jó ideje velünk dolgozik már. A pekingi olimpia előtt egy évvel, illetve után itt maradt velünk, amit én nagyon becsülök. Ez volt az elsőszámú szempont a két fiú érkezése kapcsán. Így sokkal könnyebb volt rábökniük a világtérképre, hol folytatnák tovább pályafutásukat” – fogalmazott az M1-nek a magyar gyorskorcsolya-válogatott általános igazgatója, Bánhidi Ákos.

Az idősebb versenyző, Kim Minszok 1999-ben született. Korábban ifjúsági olimpiát nyert, valamint két egyéni olimpiai érme is van:

2018-ban csapatban ezüstérmet nyert, míg ugyanebben az évben és négy évvel később 1500 méteren olimpiai bronzérmet szerzett.

Kim Minszok a Ferenc nevet választotta – írja rövid bemutatásában új klubja honlapja, a fradi.hu.

Két évvel fiatalabb, 2001-ben született Mun Vundzsun, aki Olivér néven szerepel majd. A rövid pályás gyorskorcsolyázó a 2021-es téli Universiade dél-koreai válogatóján első helyen végzett, a megmérettetésen pedig összetettben és 1000 méteren aranyérmet szerzett, míg 500 és 1500 méteren a dobogó második fokára állhatott fel.

„Közel 35 éve űzőm ezt az ipart edzőként, és pontosan tudom, milyen a morál Koreában. Elképzelni sem lehet, mennyire más az egész rendszer felépítése. Másképpen szocializálódnak az emberek ott, nekem vannak onnan kiváló barátaim, de ettől még vannak különbségek.

Ez brutális hozzáállást épít fel a fiatalokban, amiknek, ha a szele megcsapja a magyarokat, nagyon jót fognak tenni a környezetnek. Hozzáteszem, hogy itt sincs ezzel probléma”

– tette hozzá Bánhidi, aki azt is elárulta, érmekben gondolkoznak nagy világversenyeken és az olimpia tekintetében is.

Fotó: fradi.hu
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére