Új szintre lépett a TDK és a Gépipari együttműködése

• 2023. október 04., szerda •
Teljes körűen felújított duális ipari szerviztechnikus tantermet adtak át 2023. október 4-én, szerdán a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikumban. Az elméleti oktatóterem felújítását a TDK Hungary Components Kft. finanszírozta.
Új szintre lépett a TDK és a Gépipari együttműködése

A nagyösszegű felújítás a duális ipari szerviztechnikus diákok iskolai oktatótermének teljes egészét érintette. A munkálatok során megtörtént a tanteremben a falak javítása, teljes festése, az ajtó felújítása, üvegezése, a villamos szerelvények és a világítás korszerűsítése. Ezen kívül a tanterem új padlóburkolatot és szalagfüggönyöket kapott, felújították a teljes bútorzatot, és a diákok az idei iskolaévtől már egy óriás okostáblán követhetik a tanári magyarázatokat. A tervek szerint a következő lépésben az oktatási intézményben az ipari szerviztechnikus gyakorlati műhely is megújul majd.   

A TDK és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikum együttműködése 2017-re nyúlik vissza. Az egyik legfontosabb mérföldkő az iskola és a vállalat közös történetében a duális ipari szerviztechnikus képzés 2020-as elindítása volt. Ez az együttműködés 2023. október 4-én az ipari szerviztechnikus tanterem átadásával egy új szintre lépett. Jelenleg a 12. osztályos diákok tanulnak itt. Ez az első évfolyam ezen a szakon, amely 2024-ben végez majd. A duális képzésben részt vevő diákok az elméleti ismereteket a Gépipariban, a gyakorlati tudást pedig a vállalatnál szerzik meg. Emellett a TDK együttműködésével duális ipari informatikai technikus és duális gépgyártástechnológiai technikus szakon tanulnak diákok az iskolában. A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Technikum ezen három szakán jelenleg összesen mintegy félszáz TDK-s diák vesz részt a duális oktatásban, akik a sikeres vizsgák után a képzés befejeztével azonnal technikusként állhatnak munkába a vállalatnál. 

A TDK számára kiemelten fontos a minőségi szakmai oktatás és a műszaki szakmai tudás átadása. Ezért hozták létre a 2015 óta futó TDK Suli Művek Programot is, amely a reál és a műszaki ismeretek oktatását és népszerűsítését támogatja az oktatás minden szintjén. A vállalat a mostani fejlesztést megelőzően idén év elején adott át egy felújított elektronikai labort a sárvári Vas Vármegyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskolában, korábban pedig a TDK Suli Művek Program részeként a Paragvári Utcai Általános Iskola fizika, illetve informatikai tantermét újította fel. 

„A TDK már közel 30 éves múltra tekint vissza Szombathelyen, az elmúlt évtizedek alatt hatalmas műszaki tudás gyűlt össze a vállalaton belül. Ez a jelenben használt tudásbázis a közös jövőnket azonban csak úgy építheti, ha át tudjuk adni a következő generációknak. Őszintén hiszünk abban, hogy a TDK háttértámogatásával és technológiájával a Gépipariban megszerzett alapokra építve, ezekből az iskolapadokból elindulva akár új szombathelyi szabadalmak, találmányok, új műszaki megoldások is születhetnek a jövőben.” – fogalmazott Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója. 

A hivatalos átadón a 12. évfolyamos ipari szerviztechnikus diákok egy mini mintaórán meghallgathatták Tóth Tamás, a TDK folyamatmérnökének videóüzenetét. A szakember karriertörténete jó példa volt arra, hogy megfelelő alapokkal, jó felkészültséggel milyen messzire lehet jutni akár ebből az új tanteremből is. A TDK folyamatmérnöke több mint tíz éve gépbeállítóként kezdett a TDK-nál, ma pedig már folyamatmérnökként dolgozik. Csapatával együtt többször nyerte meg a nemzetközi TDK-n belül zajló folyamatos fejlesztési bajnokságot, fejlesztéseivel eljutott Indiába és a spanyolországi Malagába is, jelenleg többek között egy új szombathelyi TDK szabadalom tesztelésén dolgozik.  


 

közösség

további frisss

lap tetejére