Új, kötelező felszerelés kell júliustól az autókba - mutatjuk a részleteket!

• 2024. május 22., szerda •
Az új szabályozás a közúti balesetek pontos rekonstruálásában jelenthet majd segítséget a hatóságoknak.
Új, kötelező felszerelés kell júliustól az autókba - mutatjuk a részleteket!

Egy európai uniós rendelet kötelezővé teszi, hogy júliustól minden új járműben legyen egy úgynevezett EDR-rendszer, amely a közlekedési események és balesetek adatait tudja rögzíti – írta meg a Portfolio. Az EDR-rendszer gyakorlatilag egy feketedoboz, amelyet júliustól az Európai Unió tagországaiban kötelezően tartalmaznia kell minden újonnan regisztrált autóknak - írja a Mandiner.

A repülőgépek esetében a feketedoboz a repüléssel kapcsolatos legfontosabb teendők és információk feljegyzésére szolgál. Ezen kívül képes ellenállni az olyan extrém körülményeknek, mint például a magas hőmérséklet, nyomás vagy ütközés. A feketedobozban rögzített információk pontos adatokat szolgáltatnak azoknak az eseményeknek a rekonstruálására, amelyek az adott balesetet előidézhették.

Közúti balesetek esetén azonban eddig a nyomozók csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy az esetleges fedélzeti kamerák felvételeire támaszkodhattak. Sok baleset nagyon komplikált, és nem minden esetben könnyű felmérni, mi volt vagy lehetett a kiváltó ok. Ezt a hiátust igyekszik majd pótolni a EU új szabályozása, 

amely 2024. július 7-től minden új autóra érvényes lesz.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a feketedoboz kötelezővé tétele csak az új modellekre lesz érvényes, a régiekre nem.


Nyitókép: Sean Gallup / Getty Images
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére