Új államfő lett Szlovákiában

• 2024. június 15., szombat •
Zuzana Čaputová szombaton átadja az államfői széket Peter Pellegrininek.
Új államfő lett Szlovákiában

A hagyományoknak megfelelően Csehországba vezetett a szombaton leköszönő Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök utolsó hivatalos útja. Az államfő a prágai várban átvette Petr Pavel cseh elnöktől a legmagasabb cseh állami kitüntetést. Čaputová pénteken Pozsonyban levezényli a díszőrség utolsó szemléjét és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, szombaton pedig átadja hivatalát Peter Pellegrininek – írja a Mandiner.

Zuzana Čaputová Prágában bejelentette, hogy hivatalának átadása után pihenni szeretne, és nem vállal semmilyen politikai hivatalt, kilép a politikából

„Ehhez a legközelebb az oktatás, talán a tudományos szféra áll” – utalt a terveire a leköszönő államfő, aki pénteken az elnöki palota hátsó udvarán levezényli a díszőrség utolsó szemléjét, és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, majd szombaton átadja székét Peter Pellegrininek.

A megválasztott államfő szombaton a beiktatását követő ünnepi ebéden vendégül lát 15 fiatalt és 15 idős embert

 Ezzel szeretne jelzést küldeni az elnöki palotából, hogy vissza kell állítani a generációk közti párbeszédet és szolidaritást.

„Meg kell próbálni párbeszédet kezdeményezni a legfiatalabb és a legidősebb generációk között. A fiatalok tele vannak energiával, az idősek tapasztaltak, ezt kölcsönösen tisztelni kell és meg kell hallgatni egymást” – fogalmazott.

Az új szlovák köztársasági elnök első hivatalos útja a ugyancsak Csehországba vezet, az államfő június 26-án látogat el Prágába.

„Nagyon várom az utat, érzem, hogy egy nagyon kellemes, pozitív hangulatú találkozó lesz” – mondta Peter Pellegrini.

Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére