Új, 3000 forint névértékű pénzérme kerül forgalomba

mandiner.hu • 2023. október 01., vasárnap •
A pákozdi csata évfordulója alkalmából bővült a nemzeti emlékhelyeket bemutató pénzérmék sora.
Új, 3000 forint névértékű pénzérme kerül forgalomba

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulóján kiadott 3000 forint névértékű emlékérmén a pákozdi Katonai Emlékpark felülnézeti képe mellett a győzelmi obeliszk is látható – írta az MTI-re hivatkozva a mandiner.hu.

Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére még 2014-ben indult a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat, melynek

tizedik elemeként jelent meg tegnap a pákozdi érme.

Az emlékérmét Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész tervezte.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére készült el 2010-ben. A csata emlékeként a helyszínen még 1951-ben állítottak fel egy obeliszket, ami köré a Magyar Honvédség történetét bemutató emlékparkot alakítottak ki 13 évvel ezelőtt. 

Pákozd így nemcsak egy győztes csata, hanem a magyar katonai történelem és a  Magyar Honvédség közös, központi emlékhelye. 

Doni kápolnája a második világháború magyar hősi halottai, míg a békefenntartók emlékműve az idegen földön békét fenntartó magyar katonák áldozatvállalása előtt tiszteleg.

A pákozdi csata 175. évfordulójára a Magyar Nemzeti Bank bronzpatinázott emlékéremmel emlékezett meg, melyet bárki megrendelhet a Pénzverde oldalán, illetve személyesen is megvásárolhat a Magyar Pénzverő Zrt. budapesti érmeboltjában. 

(MTI)

Nyitókép: penzvero.hu

közösség

további frisss

lap tetejére