"Ugyan, hozzá sem nyúltam!" - Nem értik az internetes ragadozók, mi a baj velük

há • 2023. november 30., csütörtök •
És sokszor sajnos a bántalmazottak sem, hiszen többnyire gyerekek még, akik hamar a bizalmukba fogadják a világhálón velük csevegő felnőtteket. Aztán már bele is keveredtek valamibe, amibe nem akartak.
Ugyan, hozzá sem nyúltam! - Nem értik az internetes ragadozók, mi a baj velük

Dokumentumfilmen rögzítették cseh filmesek: a magukat 12 évesnek tettető fiatal - gyermekalkatú - színésznők tíz nap alatt több ezer bántalmazóval találkoztak az internetes csevegőoldalakon. Sokkoló kérések, videók, találkozások, zsarolások - és a végén a szembesítés. Tanulságos film a Csapda a neten - nem véletlenül vetítették le a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából a szombathelyi belvárosi moziban. A házigazda Soroptimist International Club helyi szervezetének képviselője, Wagner Anikó volt, a filmválasztás oka pedig egy gyorsan terjedő - és bőven a 14 év alattiakat is veszélyeztető - jelenség.

Ne csak azok legyenek büntethetők, akik elkövetik a nők ellen az erőszakos bűncselekményt, hanem azok is, akik tudnak róla. Ez ugyanis nem magánügy. Akkor sem, ha az erőszak a négy fal között, sőt a világhálón történik. Hogy hol?! Ne vicceljünk már, mondják most sokan, a felvetést legtöbbször még azok sem értik, akik elkövetői, sőt  elszenvedői az esetnek. Mert hát "ugyan, hozzá sem nyúltam!" - mondják. De ne gondoljuk, hogy nagyon kóros személyiségre van szükség ahhoz, hogy valaki elkövető legyen. Elég, ha a saját kortársaival negatív tapasztalatai vannak, nincsenek egészséges kapcsolatai, és gyenge személyiség. Ők azok, akik a gyerekeknél próbálkoznak, mert fölöttük hatalmat gyakorolhatnak. Ez ugyanis a kisebb ellenállás.

A témáról Laskay-Horváth Claudia pszichológus PhD hallgató és Wagner Anikó, a Soroptimist International Club szombathelyi szervezetének nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja beszélgetett a múlt pénteki programon. Ebből kiderült, a legfontosabb szülőként, pedagógusként, hogy időben észrevegyük a gyermeken, ha valami történt. A legoptimálisabb az, ha sikerül megelőzni, ha azonban nem, akkor a legfontosabb a kommunikáció. Beszélgetni mindenről - javasolja a szakember. A szexualitásról is, hogy ne az interneten kelljen válaszokat keresnie. Árulkodó lehet, ha a gyermek viselkedése hirtelen  megváltozik, visszahúzódóvá, csendessé válik, és nem érdeklődik a barátai iránt, nem lelkesedik a korábbi hobbijai iránt. Elképzelhető ilyenkor, hogy valamilyen bántalmazás áll a háttérben - hangsúlyoza a szakértő.

A traumákat fel kell dolgozni - a szégyenkezést, az álmatlan éjszakákat, az öngyilkossági gondolatokat, amelyek jelentkezhetnek, kezelni kell. Ez nem kis feladat, hiszen gyakran előfordul, hogy egy fiatal lány intim fotói kikerülnek a világhálóra. Lehet, hogy valaki bosszút akar rajta állni, fenyegeti, zsarolja, vagy "csak" illetéktelen kezekbe kerül a telefon, a fénykép. Ez újabb súlyos lelki sérülést okozhat az illetőnek - hangzott el. Egy tinédzser én-képe, lelki világa nagyon sérülékeny még, érthető tehát, miért káros mindez, amikor annyira fontos számára, mit szólnak a kortársai. A visszajelzések drámai hatásúak lehetnek, és ez a lelki fejlődésükre is befolyással van.

Filmek, színdarabok készülnek a témában, a "me too" mozgalom és hasonló kezdeményezések nyernek teret: ennek az az oka, hogy egyre gyakrabban történik bántalmazás, és egyre gyakrabban ismerik fel az emberek, hogy ez nem normális! Csak hogy egyértelmű legyen! Elsőre nem mindig az, hiszen a bántalmazó először a lányok bizalmába férkőzik, legtöbbször nem vetkőzéssel kezdődik a társalgás. Mindig csak kis lépésekkel halad, aztán már nem is egyértelmű a bántalmazott számára, mibe keveredett. Talán kialakult egyfajta társadalmi párbeszéd is, ami reménykeltő - jegyezte meg Laskay-Horváth Claudia.

Kiállni, és beszélni a történtekről, nem könnyű. Hogyan segíthetünk a bántalmazottaknak? - tette fel a kérdést Wagner Anikó. A környezet hozzáállása nagyon fontos, észre kell venni a változást, apró emberi gesztusok is számítanak. Érdemes összegyűjteni azoknak a szervezeteknek, intézményeknek, szakembereknek a listáját is, ahová fordulni lehet. Egy tanár, egy iskolapszichológus segíthet megkeresni a megfelelő szakembert - összegzett a szakember.

Illusztrációk: port.hu
 

közösség

további frisss

lap tetejére