Tudásváros és Innovációs Tudáspark épül Kecskeméten

• 2024. február 24., szombat •
Két éven át zajló tervezés és műhelymunka előzte meg a Neumann János Egyetem által ma bemutatott városfejlesztési koncepciótervet, amelynek keretében az Egyetem mellett egy Innovációs és Tudáspark, valamint a Homokbánya területén egy városrész teljes rehabilitációja és újjáépítése valósul meg - adta hírül a Neumann János Egyetemért Alapítvány.
Tudásváros és Innovációs Tudáspark épül Kecskeméten

A kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány még 2021 tavaszán alkotta meg és fogadta el azt a hosszú távú stratégiát, amiben az intézmény és fenntartó alapítványa Kecskemét város belföldi és nemzetközi pozícionálásában kiemelt szerepet vállal. Ennek keretében épül meg a Kecskemét Wise City Tudásváros, valamint a Neumann Innovációs és Technológiai Tudáspark - közölte az alapítvány a pénteken bemutatott koncepcióterv kapcsán - olvasható a Világgazdaságon.

A koncepció szerint a történelmi belváros tehermentesítése érdekében egy új városrész kialakítása vált indokolttá, amely fejlesztés Kecskemét „Wise City” (Tudásváros) néven a mai Homokbánya területén valósul meg. A tervek alapján 

a területet kötöttpályás közlekedési rendszerrel kötik be Kecskemét jelenlegi városszövetébe.

A Homokbánya városrész kiválasztása azért is indokolt, mert Kecskemét nyugati tengelye mentén helyezkedik el.

 A gyorsan fejlődő külső települések számára és a tervezett új elővárosi vasútvonalnak köszönhetően így az Egyetemhez is kapcsolódó Tudásváros közvetlen nyugati kapuvá válik a kecskemétiek számára is.

A projekt egy olyan emberközpontú, fenntartható, okos városi megoldásokat használó új városrész koncepcióját tartalmazza, amely a térség vonzerejét növeli, és amely az ott kialakított, jövőbe mutató életforma víziójával az életképes alföldi urbanisztika megvalósítására nyújt lehetőséget.

A Neumann modell lényege, hogy az Egyetem a városfejlesztés és a stratégiai cégek együttműködésével egy tudás-ökoszisztéma jöjjön létre, és ennek egyik úttörője lesz Kecskemét.

A Kecskemét Wise City projekt egy új életminőséget jelent, az új Tudásváros, szervesen kapcsolódik két másik, a fenntartó alapítvány által koordinált építkezéshez is. A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy folytatódik a CAMPUS második ütemének kivitelezése.

A Tudáspark a hazai és nemzetközi cégek bevonásával erősíti majd a kecskeméti térség regionális és nemzetközi pozícióját, kapcsolódva az egyetemi kutatásokhoz és oktatáshoz.

Forrás: vg.hu
Fotó: Neumann János Egyetemért Alapítvány

közösség

további frisss

lap tetejére