Tordai Csaba mellett egy másik Gyurcsány-közeli ügyvéd is komoly bajban van

origo.hu • 2023. november 27., hétfő •
Nem Tordai Csaba az egyetlen Gyurcsány-közeli ügyvéd, aki az elmúlt években komoly bűncselekmény gyanúja miatt került a hatóságok látókörébe - írta a Magyar Nemzet. Több mint hatmilliárdos költségvetési csalás vádjával áll ugyanis évek óta bíróság előtt Czeglédy Csaba. A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvédje Tordaihoz hasonlóan a bukott kormányfő és a baloldal egyik legfontosabb bizalmasa.
Tordai Csaba mellett egy másik Gyurcsány-közeli ügyvéd is komoly bajban van

A főpolgármester jogi főtanácsadója nem az egyetlen baloldali ügyvéd, akinek a szerepét valamilyen büntetőeljárásban vizsgálja a hatóság - írta a lapra hivatkozva az origo.hu. A Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom elleni nyomozás keretében házkutatást „elszenvedő" Tordain kívül évekkel ezelőtt Czeglédy Csaba is az adóhatóság célkeresztjébe került.

Gyurcsány és pártjának ügyvédjét, bizalmasát még 2017 nyarán vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

CZEGLÉDY SOKÁIG LETARTÓZTATÁSBAN VOLT, MAJD A 2018-AS VÁLASZTÁSOK ELŐTT MENTELMI JOGÁNAK KÖSZÖNHETŐEN NÉHÁNY ÓRÁRA KI TUDOTT KERÜLNI A RÁCSOK MÖGÜL.

Czeglédy egy évvel később, az EP-választások idején is kihasználta a mentelmi jogot, akkor maga a Demokratikus Koalíció dobott neki mentőövet azzal, hogy feltették őt a párt listájára.

Ezzel pedig Gyurcsány bizalmasa időt nyert, hiszen így jócskán elhúzódott az ellene indult bűnügy: az azóta már szabadlábon védekező politikus-ügyvéd volt a vezetője a Human Operator Zrt.-nek, annak a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégnek, amely ellen költségvetési csalás és gazdasági bűncselekmények miatt indult eljárás.

Bűnszervezet, Czeglédy vezetésével

A vádirat szerint a 2011-től működő, a korábban egyszer már adócsalásért jogerősen elítélt Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két alvállalkozó közbeiktatásával – melyek teljesítési segédként összesen nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT A FOGLALKOZTATOTTAK UTÁN FIZETENDŐ ADÓKAT ÉS KÖZTERHEKET A DOLGOZÓKAT NÉVLEG ALKALMAZÓ SZÖVETKEZETEK NEM VAGY CSAK RÉSZBEN VALLOTTÁK BE, ÉS ELMULASZTOTTÁK BEFIZETNI.

A vádhatóság szerint az alvállalkozókat és a szövetkezeteket ténylegesen a Human Operator Zrt. irányította, így a vád szerint a bűnszervezet több mint hatmilliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek. Az ügy tárgyalása jelenleg is zajlik a Kecskeméti Törvényszéken.

Az „ördög ügyvédje"

Czeglédyt később az „ördög ügyvédje" botránnyal is összefüggésbe hozták a hatóságok, ez a per szintén folyamatban van. Az „ördög ügyvédje" blog hozta nyilvánosságra a 2019-es önkormányzati választások előtt a Borkai-ügyet. Pikáns, szexuális felvételek láttak napvilágot, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, fotókat és videókat az ismert adriai hajóútról, az érintettek feljelentést tettek a rendőrségen. Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékokat és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagokat később semmi nem igazolta.

A DK-s ügyvédet és társát kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

Czeglédy tagságát már felfüggesztették, Tordai sem lehet nyugodt

Mivel Czeglédyt sokmilliárdos adócsalással is vádolják, ami miatt hosszú börtönéveket is kaphat, a Vas Vármegyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette Gyurcsányék ügyvédjének kamarai tagságát.

A bukott kormányfő korábbi államtitkárának, a baloldal kulcsfontosságú bizalmi emberének, Tordai Csabának ettől egyelőre nem kell tartania, ám, mint ahogy a Magyar Ügyvédi Kamara lapunknak küldött válaszából kiderült, ha a 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében gyanúsított lesz, már fájhat a feje.

Lebuktak a félmilliárddal

Emlékeztetőül: Karácsonyék bűncselekménygyanús adománygyűjtése egy tavaly nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel lepleződött le. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be több mint 500 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. A pénz több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz.

Két kulcsembernél is volt házkutatás

Az ügyben Tényi István és a mozgalom számlavezetője, az OTP feljelentése alapján költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt van eljárás. Fontos körülmény, hogy a bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Az OTP lépése után nem sokkal Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartott a NAV, ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le egy ügyész jelenlétében.

A nyomozás itt azonban nem állt meg, ugyanis az adóhatóság munkatársai Karácsony pénzhordó emberéhez, a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjéhez is kiszálltak. Perjés Gábor a Magyar Nemzetnek nem cáfolta, hogy házkutatást tartottak törökbálinti otthonában, ám az ügy többi szereplőjéhez hasonlóan az eljárás új fejleményei óta inkább hallgat.

Kép: MTI archív

közösség

további frisss

lap tetejére