Több tucat motorolajmárka van, de mégis mi alapján kell választani?

szponzorált tartalom (x) • 2023. szeptember 25., hétfő •
A különböző adalékanyagok beszerzése gyakran nem is olyan egyszerű feladat. Ma már a piacon a termékpaletta nagyon széles, egyre nehezebb különbséget tenni az egyes gyártók között. Természetesen nem kell pánikba esni, van néhány jól bevált márka, amelyekben biztosan nem fogunk csalódni.
Több tucat motorolajmárka van, de mégis mi alapján kell választani?

A motorolajok is folyamatosan fejlődnek

Valószínűleg jó néhányan vannak úgy, hogy már hosszú évek óta egy adott termékhez ragaszkodnak, mivel az “jól bevált” a gyakorlatban, ugyan minek kéne váltani? Viszont olykor érdemes megnézni a legújabb motorolajok kínálatát például a Hungarolube oldalán, mivel folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb adalékanyagok. 

Minden járműhöz megtalálhatjuk az ideális kiegészítőt. Van olyan motorolaj, amit kifejezetten használt, 100.000 kilométer felett járó gépjárművekhez ajánlott használni, mivel még a teljesítményt is képes növelni még ilyen nagy megtett táv után is.

A hatalmas piaci kínálat azt is jelenti, hogy ma már könnyedén belefuthatunk egy-egy átlagos vagy éppen rossz minőségű termékbe. Ha ezt mindenképpen el akarjuk kerülni, akkor érdemes a nagyobb gyártók motorolajait böngészni. Ilyen például a Liqui Moly, a Stihl, az Elf, a TOTAL, a MOL, az LM Oils, az Orlen és a Castrol is. Ezek mindig megbízható megoldást fognak nyújtani függetlenül attól, hogy a márka melyik termékét választjuk.

Ha motorolajról van szó, akkor mindenképpen a minőséget érdemes választani, mivel az sokkal hatékonyabban fog teljesíteni a motorban. Elsőre ugyan drágább megoldásnak tűnhet, mint egy olcsóbb, átlagos adalékanyag, de hosszú távon “visszahozza” a befektetett pénzt, és összességében még kevesebbet is fogunk költeni motorolajra.

Mitől minőségi egy motorolaj?

Ahhoz, hogy megértsük, hogy pontosan mit tud nyújtani egy prémium adalék, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mégis mire jó a motorolaj. Egy motor belsejében rengeteg mozgó alkatrész van, amelyek menet közben folyamatosan egymáshoz érnek. A súrlódás miatt gyorsabban kopnak, elhasználódnak, de meg is repedhetnek és eltörhetnek szélsőséges esetben. 

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, motorolajat használunk, ami egy olajfilmréteget hoz létre az egyes alkatrészeken, hogy kisebb legyen a súrlódás negatív hatása. A motor nem fog túlmelegedni, csendesebben fog működni és jobb teljesítményt nyújt. Egy minőségi motorolaj ezen a hatáson tud emelni.

Figyeljünk oda, hogy melyiket választjuk!

Természetesen az sem elég, hogyha találtunk egy minőségi motorolajat. Oda kell figyelni arra is, hogy milyen fajta adalék kompatibilis a járművel. Itt a motorolaj viszkozitását kell nézni, ami minden termék nevében fel van tüntetve. Mindig kövessük a gyári iránymutatást, ellenkező esetben a motorolajnak semmilyen hatása nem lesz, de még akár kárt is tehetünk a motorban.

Ha nem tudjuk, hogy melyik lenne a legjobb választás, akkor nyugodtan kérjük ki szakember véleményét!

közösség

további frisss

lap tetejére