Több tucat autó ütközött az M7-es autópályán a köd miatt, halálos áldozata is van a tömegbalesetnek

index.hu • 2024. február 25., vasárnap •
A Velencei-tó térségében mind a két irányban rosszak voltak a látási viszonyok. A balesetek miatt több kilométeres a torlódás, az érintett szakaszon teljes útlezárást rendeltek el az autópálya mindkét oldalán.
Több tucat autó ütközött az M7-es autópályán a köd miatt, halálos áldozata is van a tömegbalesetnek

Baleset történt vasárnap reggel az M7-es autópályán, a Velencei pihenőhely közelében. Az Indexnek egyik olvasónk arról számolt be, hogy összetört autókat lehet látni a sztrádán, a sofőrök pedig a leállósávban várták a segítséget. A közlekedést a köd nehezítette, valószínűleg ez okozta a baleseteket.

A mentők nagy erőkkel érkeztek a helyszínre. 

A katasztrófavédelem munkatársai sorra áramtalanították a balesetekben érintett járműveket, és tűzoltódaru segítségével szabadítottak ki egy személyautót, amely egy kamion alá szorult. Közlésük szerint a balesetekben egy autóbusz, kamionok, kisteherautók és személygépkocsik is érintettek. A karambolok miatt több tucat autó a sztrádán rekedt, ezeket visszafordították, és tűzoltói felvezetéssel kísérték le az autópályáról.

Mentőhelikopterek is érkeztek a helyszínre

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-vel annyit közölte, hogy a baleset helyszínére számos mentőegység, köztük mentőhelikopter is érkezett, a mentés, a sérültek ellátása folyik. Az autópálya fenntartó MKIF Zrt. már arról adott tájékoztatást, hogy halálos baleset történt.

AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT MEGERŐSÍTETTE, HOGY EGY HALÁLOS ÁLDOZATA IS VAN A BALESETNEK.

Közlésük szerint két mentőhelikopter és 16 mentőautó érkezett a helyszínre, négyen –köztük egy gyermek – súlyos sérüléseket szenvedett, 14 embert (köztük egy gyermeket) könnyebb sérülések miatt kellett ellátni. A sérülteket a székesfehérvári kórházba szállították.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményben adott tájékoztatást a történtekről. Eszerint feltételezhetően a sűrű köd következményeként kialakult rossz időjárási és látási viszonyok miatt történt baleset az autópálya mindkét oldalán. A tájékoztatás szerint több tucat jármű érintett a balesetekben, és több kilométeres a torlódás. Az érintett szakaszon teljes útlezárást rendeltek el, délelőtt 11 óra körül a Balaton felé megszűnt a zárás, de Budapest felé továbbra is pályazár van érvényben.

A rendőrség egy későbbi közleményében arról számolt be, Velence térségében, a balatoni irányban tizenöt autó volt érintett a balesetben, és ketten sérültek meg.

Az Útinform közlése szerint a Velencei-tó térségében sokfelé rosszak a látási viszonyok, a belátható útszakasz hossza helyenként 100 méter alá is csökkenhet. A 45-ös kilométernél is baleset történt, emiatt a főváros felé vezető oldalon, az 50-es kilométernél Pákozdnál, míg Letenye irányába a 42-es kilométernél, a kápolnásnyéki kihajtónál kiterelik a forgalmat. Mindenkit arra kérnek, fokozott figyelemmel közlekedjenek, és tartsanak nagyobb követési távolságot.

Eközben a pákozdi önkormányzat a Facebook-oldalán jelezte, hogy egy kápolnásnyéki csirketelepen tűz ütött ki, ez okozza a hatalmas füstött a Velencei-tó irányában. 

Egy éve porvihar okozott katasztrófát

Ahogy arról ma reggel beszámoltunk, párás, ködös időjárás volt várható vasárnap délelőtt. A nap további részében a nyugati, északnyugati országrészt leszámítva eleinte csak helyenként, délutántól délnyugat felől többfelé kialakulhat eső, zápor. Nyugaton, északnyugaton és a Tiszántúlon szeles marad az idő. Az Időkép előrejelzése szerint hétfőtől már több napsütéssel számolhatunk, azonban a Duna mentén és északon még számolnunk kell párával és köddel.

Utoljára ekkora tömegbaleset a magyar sztrádákon tavaly márciusban történt, az M1-es autópályán.

Mint ismert, március 11-én az M1-es autópályán harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion ütközött a Budapestről Győr felé vezető oldalon a porvihar miatt. Magyarország egyik legsúlyosabb közúti közlekedési balesetében 40 ember sérült meg, és egy 44 éves férfi meghalt –  összeégett holtestét egy autó alatt találták meg. Őt csak az igazolványa alapján lehetett azonosítani.

Gyanúsítottja a tömegbalesetnek azóta sincsen. 

közösség

további frisss

lap tetejére