Több templomot szétvert egy illegális migráns Párizsban, de beszámíthatatlannak minősítették

ripost.hu • 2023. november 13., hétfő •
Volt, hogy baltával esett neki a márványszobroknak.
Több templomot szétvert egy illegális migráns Párizsban, de beszámíthatatlannak minősítették

A pszichológiai állapotára hivatkozva a bíróság nem találta büntetőjogilag felelősségre vonhatónak azt az illegális angolai bevándorlót, aki az elmúlt hónapokban tíz Párizs környéki templomot is megrongált  - írja az Actu Paris regionális hírportálra hivatkozva a ripost.hu.

A Manuel D. néven azonosított illegális migráns idén január és szeptember között vette célba a templomokat. Az ügyészség által ismertetett vádirat szerint a 28 éves férfi

minden egyes támadás alkalommal egyszerűen besétált az épületbe, majd céltalanul rombolni kezdett, amit egészen addig folytatta, amíg valaki meg nem zavarta.

A legtöbb esetben puszta kézzel "dolgozott", de arra is volt példa, hogy baltával esett neki a márványszobroknak. Volt, hogy egy templomba többször visszatért, hogy újabb bűncselekményeket kövessen el. Egy alkalommal pedig halálosan megfenyegetett egy papot, aki számonkérte a rombolás közben.

A papírok nélküli bevándorló többek közt olyan híres párizsi templomokat is megrongált, mint

a Notre-Dame de Lorette, Saint-Eustache és a Saint-François-Xavier.

Annak ellenére, hogy a rongálásokat kivétel nélkül rá tudták bizonyítani, a bíróság "patológiás esetnek és beszámíthatatlannak" minősítette a vádlottat, aki így automatikusan pszichiátriára került.

A nyomozók szerint a migráns messiásként jellemezte magát, és azzal magyarázta a támadásokat, hogy világbékét akart teremteni, és meg kívánta menteni a kereszténységet. Továbbá a rongálás okaként hozta fel, hogy szülőhazájában szexuális zaklatás áldozata volt, ami poszttraumás stresszt idézett elő. 

Noha börtönbe nem került, a bíróság az okozott kár megtérítésére kötelezheti a migránst. Ennek a tárgyalását 2024. február 26-ára tűzték ki.

közösség

további frisss

lap tetejére