Több száz milliós számlagyár: az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét tartóztathatták le

• 2023. november 30., csütörtök •
Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.
Több száz milliós számlagyár: az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét tartóztathatták le

A napokban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy hatalmas méreteket öltő számlagyár működtetőjére, egy praxisától eltiltott ügyvédre. A pénzügyőr nyomozók akciójáról videó készült, amelyet tegnap a hatóság nyilvánosságra is hozott - írja a Mandiner.

A Mandiner egyik olvasója szerint a felvételen szereplő ügyvéd nem más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Ezt a feltételezést támaszthatja alá, hogy a NAV közleménye szerint az ügyben letartóztatott férfi 37 éves és Vig Mór is 1986-ban született. (Erről egy rövid internetes kutakodással bárki meggyőződhet.) De, ami még ennél is beszédesebb, hogy az ügyvédi kamara nyilvántartásában Vig Mór neve mellett az a bejegyzés szerepel, hogy státusza törölt, ügyvédi igazolványa érvénytelen.

Mit lehet tudni a számlagyárról?
A számagyárról eddig mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. 

Lapunk egyelőre nem tudta elérni Vig Dávidot, így nem tudtuk tőle megkérdezni, hogy a szóban forgó férfi valóban az ő testvére-e. Amennyiben elérjük a baloldal egyik meghatározó háttéremberét, frissítjük cikkünket.Mit lehet tudni a számlagyárról?
A számagyárról eddig mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. 

A pénzügyőr nyomozók két kábítószer- és pénzkereső szolgálati kutya segítségével 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt.

A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

A nyomozóhatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen. A bíróság a feltárt körülményeket megvizsgálva a letartóztatása mellett döntött. Amint azt fent már említettük akciókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerda délután tett közzé a rajtaütésekről egy hosszabb videót nyilvánosságra hozott a közösségi médiában.

A felvételen az látszik, ahogy a NAV emberei három lakásnál, családi háznál jelennek meg, és adott esetben hangosbeszélőn szólítják fel az ott lakókat, hogy fegyvertelenül jöjjenek elő. A videó tanúsága szerint az akció során rengeteg bankjegy került elő.

Az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a pénzt a NAV-osok: az egyik ülésrészen húszezresek sorakoznak, a másikon tízezeresek ugyanígy, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg. 

Telefonok, adathordozók, számítógépek, iratkupacok úgyszintén láthatók a felvételen, ahogy járművek is, egyebek közt egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak a NAV emberei. Végül egy magasabb férfit autóba ültetnek a nyomozók.

Nyitókép: Pixabay
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére